Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Strömmingar stimulerar solidaritet?

20 jan , 2020, 23.30 simon

 

Je suis silakka.

Det får räcka nu. Så säger allt fler. De extrema högervindarna med fläktar över hela jorden, börjar få för stor spridning och för stort inflytande. Rasismen och främlingsfientligheten börjar bli för salongsfähig. Hatretorik och brist på empati och solidaritet börjar bli det nya normala. Det är dags för den stora majoriteten av passiva åskådare att säga emot. För jag tycker inte att det finns någon neutral åsikt i frågan om rasism, antingen är man för eller emot.

Den politiska medborgarrörelsen Silakkaliike grundades på juldagen 2019, efter italiensk modell, som en direkt motreaktion till klappjakten på två minderåriga barn som återvänt till Finland från IS-lägret i Al-Hol. Idag har rörelsen kring 27 000 anhängare.

Strömmingsrörelsen, som rörelsen kallas på svenska, är partipolitiskt obunden. Men politiskt aktiv skall den vara och den första offentliga aktionen är en fredlig manifestation vid Medborgartorget lördagen 1 februari, en s.k. fishmob emot rasism och hatretorik. Det återstår att se vad Strömmingsrörelsen kan åstadkomma. Skapar den en stark motrörelse mot rasistisk populism? Leder den till ännu mera konfrontation och polarisering mellan människor?

En intressant fråga är vilken roll kyrkotillhörighet, religion och andlighet får inom rörelsen. Man förutsätter att alla medlemmar omfattar humana värderingar, men definierar inte tydligt vilka de värderingarna är. Men religion är en fråga som potentiellt kan polarisera. Å ena sidan skall såväl vänsterradikala ateister och vänsterliberala kristna, som sekulariserade vetenskapsmän och borgerliga konservativa kristna samlas under samma tak. Så länge de omfattar de humana värderingarna och antirasismen. Å andra sidan är det heller ingen hemlighet att många konservativa kristna som varmt talar för västerländsk kristen tradition har funnit gemensamma intressen med t.ex. etnonationalister och islamofobiska invandrarkritiska personer. De konservativa värderingarna har inte sällan lett till att man buntat ihop kristendom och politik under samma rörelse. Enligt professorn i ekumenik Risto Saarinen är idén inom nyhögern just att föra alla dessa olika konservativa krafter samman.

Så även om kyrkan är en av de institutioner som stått upp för solidaritet, viktigt flyktingarbete och medmänsklighet, speciellt under de senaste fem åren, så är det också många kristna i den främlingsfientliga bubblan som har använt just religionen som ett slagträ för att hålla samhället för sig själva och stänga gränserna. Allt för att förstärka känslan av ”de andra” som kommer till ”vårt” land och rubbar den rådande samhällsordningen.

Framtiden får utvisa om stimmet av strömmingar kommer att kunna röra sig i samma riktning.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *