Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Julen kommer – är du redo?

15 Dec , 2019, 11.24 Markus

 

När man tittar ut genom fönstret skulle man inte tro att det är en dryg vecka till jul. Inte för att december brukar vara särskilt vit, men att det är ett konstant höstregn gör att man kanske missar hur nära julen är.

Julen brukar föra med sig mycket att göra. Tursamt nog kommer det ett veckoslut innan julen och ifall man har tur så är 23.12 ledig. Då hinner man julstöka riktigt med besked.

Jag skulle hoppas att man inte julstökar med besked, utan ta det också lite lungt. Julfirandet borde inte vara en tävling mot någon annan eller mot sig själv. Viktigaste kanske att inte tävla mot sig själv.

Om man verkligen diggar att pynta och stöka och ha sig kring jul, så är det bara att ösa på, men enligt min subjektiva undersökning är det betydligt färre som verkligen vill stå i än vad som ändå gör det.

För vem är det man egentligen stökar? Oftast heter det att man gör det ”för barnen”. Hur många barn vill egentligen något annat än att ha en nödtorftigt pyntad gran, någon julklapp samt något gott att äta? Ärligt talat, hur många barn vill ha 15 olika sorters (ekologisk) mat till julbordet? Det äter antagligen lite skinka, lite lax och några kokta potatisar. Sedan vill de göra något annat än sitta i julbordet som t.ex prova nya TV-spelet eller leka med någon av klapparna de fått. Resten av maträtterna är för det vuxna.

Det är oftast vi föräldrar som sätter pressen på oss själva, när allt skall vara så fint. Det behöver naturligtvis inte se ut som en svinstia hemma, men o andra sidan skall man inte heller tokstäda för att man skall kunna sätta upp bilder på sociala medier.

Jag har alltså inget emot att man städar och julstökar, men jag har problem med att det skall bli huvudsaken. Att städa och stöka i två-tre dygn för att sedan sitta ner ett par timmar till julbordet. För att sedan vara helt utmattad de få dagar man verkligen har ledigt.

Kanske vi även i denna frågan måste gå via de unga. Att barnen säger till sina föräldrar att sluta stressa så mycket, vi är nöjda med mindre. Antagligen inte med färre klappar, men att julen inte behöver vara så prestigefyllt. Denna taktik har börjat fungera t.ex i klimatfrågan, så ser goda möjligheter att det även kunde fungera i julstressfrågan.

Må väl. Och julstöka måttligt.

Läs också

2 kommentarer

  1. Mållan skriver:

    Tack, Markus för ännu en tänkvärd text. Jag blir ofta glad av att läsa det du skriver. God stressfri jul till dig och alla andra som läser bloggen.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *