Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Vad göra på självständighetsdagen?

6 Dec , 2019, 11.59 Markus

 

Dagen för landets mest populära dokusåpa har kommit. Dagen då en betydande del av landets befolkning tittar på TV där folk skakar hand.

Eller har du kanske något bättre för dig? Självständighetsdagen är en lite udda helgdag, då många inte har någon rutin för den. Oftast har man någon form av rutin för återkommade lediga dagar som t.ex för vappen eller nyårsafton, men enligt en snabb rundfrågning bland bekanta är det få som har någon rutin för självständighet. Med undantag för att se på TV, förstås. Många tänder även två ljus i fönstret.

Skulle det vara vinter kunde man göra dagen till en vintersportdag, men det är sällan snö eller is i början av december i den södra halvan av landet. Det är också lite sent för att ha picnic i parken.

Man kan naturligtvis ordna en fin fest hemma, men då självständighetsdagen oftast infaller på en veckodag och följande dag är en arbetsdag, blir det då en fest enligt kortare formuläret. Och sedan borde man ju hinna förbereda festen också, vilket kan bli lite stökigt mitt i arbetsveckan.

Det finns ju ett antal parader man kan delta i, men det är inte så trevligt i ruskigt förvinterväder.

Sedan finns det ju ett och annat man borde se till där hemma, då julen är på kommande och det finns inte för många lediga dagar innan julstöket börjar. Så man kan använda dagen till att fixa något hemma. Eller lyfta upp båten eller vad man nu glömt att göra.

Intressant nog ändrar stämningen lite när det blir kväll. Då blir det på något sätt lite högtidligare och man känner att man nu på något sätt borde hedra dagen. Så man sätter på TV:n och tittar på alla de som skakar hand.

Jag har ett minne av att Radio X3M i tiderna hade direktsänd kommentering av självständighetsbalen med bl.a Stan Saanila. Och att det var införlivat roligt, då de kommenterade gästerna på ett roligt sätt. Detta kan vara ett falskt minne, men är tämlingen säker på att vi haft TV:n på ljudlös och lyssnat via radion på alternativ kommentering från balen med Stan Saanila och rimligtvis Peter Lüttge och Pia-Maria Lehtola? Såvida detta inte är ett falskt minne önskar jag att denna tradition återupplivas.

Må väl. Och glad självständighetsdag.

P.S. Bilden har inget med självständighet att göra, men råkade ta den för ett par dagar sedan och tänkte att den är fin. Och den belyser problemet med att ha en vintersportdag på självständighetsdagen. Så publicerar den i samband med inlägget.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *