Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Fåniga missförstånd

9 Nov , 2019, 18.34 Markus

 

Det verkar som ett stort antal finländare, inkluderande framstående politiker och partiledare tappat förmågan att läsa innantill.

Egentligen skulle jag skriva något trevligt om farsdagen, men kan nu inte släppa detta. Det handlar naturligtvis om det beslut som justitieombudsmannens kansli tagit gällande skolans julfester i kyrkan.

Tyvärr verkar ett stort antal vuxna människor antingen tappat förståndet eller förmågan att omsätta skriven text. Justitieombudsmannens kansli tog ställning till ett fall i Kouvola, där skolans julfest hållits i kyrkan och det under tillställningen sjungits psalmer och en präst hade talat. Eftersom julfesten är en del av undervisningen och samliga elever bör vara närvarande, är det naturligt att JO-kansliet tog ställning till att tillställningen borde vara religionsfri.

Det handlade alltså inte om julkyrkan! Jag skriver det en gång till för säkerhets skull: det handlade inte om julkyrkan. Det handlade om skolans julfest som hölls i en kyrksal med motivering att alla inte rymdes skolans festsal. Vilket naturligtvis är en förståelig motivering, men om skolan hyr ett utrymme så kommer det sällan en talade präst automatiskt på köpet.

Jag råkar sitta i ett församligsråd för en församling som hyr ut sina kyrkor för sekulära tillställningar och det ingår då inte automatiskt en präst i hyran. Prästens närvaro måste kommas överens separat och prästens arbetstid bör kunna motiveras, så prästen har alltså inte i misstag råkat vara på plats. Vilket är lite konstigt, om skolan bara hyrde ett stort utrymme av församlingen.

Därmed är det ärligt talat ganska fånigt att en och annan nu ondgör sig över JO’s beslut. Skolans julfest är skolans julfest och de kristna elevernas julkyrka är något separat.

Sedan är det ganska fånigt att många nu skyller på muslimer och andra religioner för att kristna traditioner ”suddas ut”. Det var de religionsfria (Uskonnottomat Suomessa ry) som gjort anmälan. Så om man har ett behov av att vara ledsen på någon, så är minimikrav att man ens har rätt adress för sitt missnöje.

I skolan där mina barn går är festsalen så liten att julfesten hålls i etapper. Det är bara några klasser åt gången per julfest och endast ett begränsat antal anhöriga får delta. Fördelen med detta arrangemang är att varje klass då har lite mera tid för sina program och de brukar satsa ganska sort . Ifall det vore en jättelik julfest med alla klasser, är det ganska korta programsnuttar och stram tidtabell. När det endast behöver hinnas med några programnummer, kan de vara lite mer avancerade. Vilket ju alltid är bra.

Var gärna upprörd över att kyrkans roll i samhället minskar, men försök hålla reda på fakta. Och blanda inte mellan skolans julfest och de kristnas julkyrka.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *