Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Förebilder

26 okt , 2019, 22.22 Markus

 

Det finns en populär bokserie som heter ”Godnattsagor för rebelltjejer”. I böckerna portretteras kvinnliga förebilder från Kleopatra till Coco Chanel till Serena Williams och Angela Merkel. Bokseriens kom till då man märkte att det fanns rikligt med manliga förebilder i diverse böcker men mycket få kvinnliga förebilder. Bokserien har blivit mycket populär.

Det har precis kommit ut en lokal finsk version, där det portretteras finska hjältar. Boken införskaffades idag åt nioåringen. Barnet tog tacksamt emot boken men konstaterade ganska snabbt att det tydligen har gjorts nu en liknande bok för pojkar. Och frågade genast varför, då pojkar alltid haft så många förebilder att de knappast behöver fler.

Som pedagogisk far började jag ett längre anförande om hur det är viktigt att alla i samhället hänger med och att pojkar tyvärr börjar halka efter, fast de tradionellt sätt haft fler förebilder och ett strukturellt stöd i samhället. Att det finns en växande skara pojkar som har utmaningar med läsning och läsförståelse. Att de behöver hjälpas.

Nioåringen lyssnade artigt, satt sedan sitt huvud på sned och frågade empatiskt: ”pappa, talar du nu om dej själv?”

Vilket ju delvis bevisar min poäng. Nioåringens förmåga att omsätta information överstiger med hästlängder t.ex min egen förmåga att omsätta information vid samma ålder. Men ändå är jag starkt av den åsikten, att vi fortfarande har en stark obalans mellan könen och att flickorna behöver all uppbackning de kan få.

Det finns tydligen många som är oroliga för att flickor på sikt får övertag, då de t.ex dominerar i statistiken för universitetsstuderanden. Min åsikt i frågan är ungefär följande: vi har nu haft en mansledd värld i ca. 2000 år och det har lyckats med varierande framgång. Kanske det nu vore tid att pröva på något annat? För hundra år sedan var i princip 100% av alla statsledare och ledande tjänstemän män. Varför är det då en så otänkbar tanke att inom en nära framtid vore t.ex 70-90% av alla statsledare och ledande tjänstemän kvinnor (eller personer av andra kön)? De få kvinnor som leder ett land gör det med framgång. Titta bara på Angela Merkel eller Jacinda Ardern, för att nämna ett par.

Må väl.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *