Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Gräshopporna har kommit

29 jul , 2019, 10.43 Markus

 

Las Vegas har invaderats av gräshoppor. Svärmen är så stor att den syns på väderradare. Nu är det säkert en och annan som tänker på Sodom och Gomorra, då det handlar om Las Vegas.

Vilket ju osökt får en att tänka på de yttersta tiderna och domedagsprofetior. Och att den grupp människor som rimligtvis borde basunera ut domedagsprofetior som aldrig förr, konservativhögern, väljer att inte göra det. Det är fascinerande att följa med denna limbo, där många av dem nog anser att världen är på väg åt helvete, men inte pga klimatförändringen.

Det finns bland (de för ämnet relevanta) forskarna en oerhört stark koncensus om att klimatförändringen är verklig och att den försnabbas av människans handlingar. Men av någon konstig anledning är det förvånandsvärt vanligt bland konservativkristna att tycka olika i denna fråga. Inte för att man nu egentligen kan tycka olika om fakta, men många väljer att göra det. Och nej, en forskning (och dess publikation) som gjorts av en (amerikansk) tankesmedje med direkta eller indirekta kopplingar till konservativa kretsar eller direkt till fossilindustrin är inte en vetenskaplig publikation.

Den stora frågan är varför? Varför väljer man att inte tro på något som går att påvisa med en vetenskaplig säkerhet som är ovanligt stor?

Den vanligaste förklaringen är budskapet innebär föränding i ens vardag. Förändringar som påverkar hur man äter och hur man förflyttar sig från plats till plats – alltså helt fundamentala förändringar. Eftersom man inte vill eller har ork att göra förändringar, väljer man att inte göra dem. Ofta även så, att man inte har råd att göra alla de förändingar som krävs.

En annan vanlig förklaring är att budskapet förmedlas av fel budbärare. Att det är ”grönvänstern” som basunerar ut budskapet och då blir det automatiskt mindre intressant. Att man ogärna anpassar sig (fogar sig?) till information som förmedlas av någon som inte representerar ens egen värdegrund. I och för sig en helt förståelig tankebana, men i detta fall inte en särskilt lyckad tankebana, för de förändringar som sker i klimatet gäller alla, oavsett livsåskådning.

Och sedan skall man även kunna göra skillnad på klimat och lokal väderlek, vilket också tycks vara svårt för många. De är två separata saker och genom att bara titta ut genom fönstret är det synnerligen svårt att göra klimatforskning.

Sedan kanske de finns de, som ställer sig kritiskt till vetenskaplig forskning överhuvudtaget. Då är det naturligtvis svårt att ta till sig ny information, men då kan man kanske ty sig till texter i Bibeln.

Det finns, om jag förstått rätt, några ställen i Biblen där det talas bl.a om extrem torka, stora störtfloder och, just det, gräshoppor.

Må väl.

Och som sagt, snälla länka inte hit något som är publicerat av en tankesmedja eller enskild ”kritisk” individ. Du får gärna länka till vetenskapliga artiklar som är referentgranskade och publicerade i någon känd vetenskaplig publikation.

Och jo, jag förstår att gräshopporna i Las Vegas är ett cykliskt fenomen som skapas under vissa väderförhållanden, men nu handlade detta inlägg inte om gräshopporna. Det var bara en passande metafor som var för läcker att inte använda.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *