Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Semesterbildstider

13 jul , 2019, 19.42 Markus

 

Det är för tillfället omöjligt att öppna en social media utan att se ett flöde av semesterbilder. Inget illa om det och syftet är inte att guilttrippa (jo, så kan man säga på bloggsvenska nuförtiden) alla dem som lägger upp semesterbilder på nätet. Jag lägger även ut sådana, senast två stycken idag.

Jag är bara lite fascinerad av fenomenet. Förr var tittandet av andras semesterbilder närmast en form av bestraffning, nu är det ett folknöje.

Semesterbilder är sällan en representation av verkligheten och de strävar till att maximera den effekt man vill nå med bilderna. Jag tror inte att så många vill skapa avund bland sina följare, utan att man snarare vill dela med sig av sin unika upplevelse.  Tyvärr är det ganska svårt att få samma upplevelse som tagit en solnedgångsbild vid Rivieran, när man ser bilden i miniformat på sin telefon – medan man sitter på ett utedass. Vilket ju förstås leder till att man själv lägger upp en bild på sitt utedass och konstaterar att detta nog är bättre än Rivieran, för här får man vara sej själv. Men att man nu ändå ville lägga upp en bild på sitt utedass.

Till min stora glädje finns det allt fler bilder från närliggande områden, vilket kanske är ett resultat av flygskam, ekonomiska realiteter eller ett genuint intresse för närliggande områden. Sedan har ju de allt varmare somrarna i norra Europa gjort att man inte måste åka till södern för att ha varmt. De som redan glömt kan påminnas om att juni var den varmaste junimånaden som människosläktet har upplevt på denna planet. 

Skall bli intressant hur semesterbilderna utvecklas under kommande år. Olika filter och förstärkt verklighet (augmented reality – AR) gör att man kan piffa upp bilderna på många olika sätt. Man kan ändra på vädret, ta bort eller lägga till byggnader och/eller människor, vilket gör att man kan skapa sina semesterbilder precis som man önskar att de skall se ut. Kanske man med tiden kan ersätta alla semesterbilder med påhittade bilder och ladda upp dem i sitt sociala flöde med jämna mellanrum under semestern. Då behöver man inte stressa med att skapa de perfekta semesterbilderna på riktigt, utan kan njuta av semestern utan en selfiekäpp och fyra olika bildediteringsprogram på sin mobil.

Här är en bild på en stor sandplan och Finlands högsta flaggstång. Den är oregigerad, det kan jag lova.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *