Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Ovetandets avgrund

6 jul , 2019, 11.48 Markus

 

”Det svindlar, när jag ser ner i avgrunden av ert ovetande” brukade han skämtsamt säga, när vi på högstadiets religionstimme inte visste svaren till de frågor han ställde. Speciellt när det var något som varit läxa. Vi tyckte det var roligt när han sa det så.

Tyvärr kan han inte se ner i vårt ovetandets avgrund längre, för han dog i veckan. Och tyvärr skulle hans svindel antagligen inte ha minskat, om han skulle sett ner i avgrunden av vårt ovetande idag, för den är fortfarande lika bottenlös.

Han fungerade egentligen som präst, men var även religionslärare under flera år i vår skola, Lönkan. Därför finns det många årskullar dåtida ungdomar som haft med honom att göra både i högstadiet och på skribaläger. Högstadiet och skribaläger är tider i livet som man minns och som sätter pregel på många saker i ens framtida liv, så han fanns på plats när frågvisa unga började lösa livets stora mysterier. Vilket var bra, för han hade säkert själv funderat på livet och dess stora frågor mera än mången annan.

Det intressanta med ens relation till präster är att många upplever att en viss präst är dem nära, men att man egentligen inte känner dem eller vet så mycket om dem som person. Vilket i och för sig är naturligt, för prästen finns närvarande i dina stora livvsstunder men att du antagligen inte varit närvarande i prästens stora livsstunder.

Jag började tänka på detta när jag reflekterade över vad jag egentligen visste om honom som människa. Inte så mycket, måste jag tyvärr medge. Det jag däremot vet är att han var synnerligen omtyckt av de flesta. Speciellt bland alla dem som mötte honon när de varit unga. Till skillnad från många av de stereotypa ”svartvita” prästerna som speciellt var vanligare förr, kunde han diskutera med unga istället för att endast ha envägskommunikation.  Han förstod att saker kan ha många dimensioner, vilket är antagligen mera vanligt bland präster idag men var inte lika vanligt ännu på 1990-talet. Han var sannolikt före sin tid på många sätt, vilket alltid är beundransvärt.

Vila i frid.

 

 

 

 

 

 

 

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Sofia skriver:

    Hej!
    Man trodde,enligt,de som kan,vara,betrodda,efter vad de skriver i texter,att avgrunden,finns nånstans,”på riktigt”,för de,som,förstår,mycket,lite. Men om avgrunden,är religionslära och ” bara på låtsas”. Jag vet inget,om det. Men de som är jobbiga,gör nåt åt det. Tack.

  2. Sofia skriver:

    Om,”avgrunden”,finns. Där ska de som varit,”stygga”,mot omgivningen,med andra ord,ond medvetet,landa eller hamna,när de avlidit. Det låter som att det är,ren fantasi,och de som befinner sig där,jag kan nog inte skriva mer än jag känner till. Det är,inget,och vart det finns mer information,om det,det finns nånstans. De som är motsatsen,de gör nåt annat. Tack.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *