Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Att inte bli provocerad är svårt

18 maj , 2019, 13.40 Markus

 

Jag brukar i regel undvika att bli provocerad i onödan. Försöker tänka att det antagligen finns en större bild som jag kanske inte helt förstår och att saker bör sättas i rätt sammanhang.

Då jag jobbat med förnyelsebar energi hela mitt yrkesliv (vilket som tema tycks provocera förvånansvärt många) och i det privata ställt mej kritiskt till många saker inom kyrkan (vilket också tycks provocera förvånansvärt många), är jag ganska van med att räkna till tio innan jag svarar. Och att jag försöker förstå att saker inte är svartvita och att min synpunkt inte alltid är den rätta.

Nu har jag dock hittat ett ämne där gränsen för min förståelse är överskriden: kritiken mot Greta Thunberg.  Hur är det möjligt, att en ungdom som i princip bara förmedlar information som forskare talat om redan i många år väcker så mycket negativa känslor?

Jag kunde förstå om någon vore oense om vad hon säger. Inte för att jag har förståelse för klimatdenialism, men för att man inom ramen för saklig diskussion måste kunna lyfta fram olika synpunkter. Det hör till.

Men varför i h*lvete måste hon kritiseras som person? Hon upprepar till stora delar bara information som redan finns tillgänglig och vågar stå på sig. Varför skall det provocera så många?

Sedan sprids det en massa falsarium om henne. Det senaste är, att hon vore skenhelig då hon flugit till New York för att bli fotat av tidningen Time. Nu är detta ju tyvärr inte sant. Time skickade en fotograf från Holland och en journalist från England till Sverige för att göra reportaget, eftersom Greta inte flyger. Och tydligen så kom de med tåg, på begäran av Greta.

Varför vill någon sprida osanningar om en ungdom som bara upprepar information som redan finns tillgänglig? Vem mår så dåligt att den måste spy galla över en ungdom? Oerhört sorligt på så många plan.

Avslutningsvis kan väl två saker ännu upprepas, för det verkar vara många som inte förstår ännu.  1) hon började strejka för att hon inte ännu kan rösta och strejkandet är hennes enda lagliga sätt att göra sin röst hörd . 2) att hon  i stället borde sitta i skolan och lära sig saker som kan förändra världen är ett idiotiskt argument, för lösningen till klimatproblemen finns redan, det är bara vi vuxna som väljer att inte använda dem. Eftersom hon inte får rösta, så strejkar hon.

Må väl.

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *