Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Valkompassen

7 apr , 2019, 18.24 Markus

 

Den finska motsvarigheten till Kyrkpressen, Kirkko ja kaupunki, gjorde ett intressant test. De fyllde i YLEs valkompass för riksdagsvalet enligt de åsikter och riktlinjer som finska ev.lut. kyrkan har.

Resultatet blev både i Nyland och i Helsingfors att som första val kom unga, muslimska kvinnor som har vänsterbetoning på sin politik. Det är alltså inte frågon om samma person, men dessa två personer har då tydligen ganska liknande värdegrund sinsemellan. Och den råkar sammanfalla med vår kyrkas officiella linje i många frågor.

Det blev naturligtvis lite debatt om hur detta är möjligt? Att detta rimligtvis måste vara ett misstag eller att valkompassen har något fel.

Inte har valkompassen fel, den bara sorterar kanditater enligt de svar och betoningar man gjort i just den valkompassen. Visst är det sant att om man i en kompass alltid väljer ytterligheter till svar, får man olika resultat än om man har samma åsikt, men kryssar för att man endast delvis samtycker. O andra sidan säger det också något om en människa om den väljer definitivt ja eller nej i en fråga istället för delvis för eller emot. Och vice versa.

Att resultatet korrelerade med vänsterideologi är egentligen inte så konstigt, då kyrkan betonar diakoni och att även de svagaste i samhället måste tas med, vilket ju ur ett politiskt perspektiv är mera vänster än höger.

Valkompassen har inte så många frågor gällande religion direkt, men visst påverkar ens värdegrund hur man svarar, så något kan man läsa in från dem.

Sedan är min högst subjektiva åsikt den, att kyrkans officiella linje är mera (city)liberal än vad många av de som t.ex kandiderar från Kristdemokraterna har, men det är min subjektiva åsikt. Tar gärna emot avvikande synpunkter i ämnet.

Hur som haver, tycker att denna artikel i Kirkko&Kaupunki var ett intressant tillägg i den diskussion som behöver föras om vad kyrkan är och för vem finns den till.

 

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *