Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Det kommande året skall bli bättre?

6 jan , 2019, 13.57 Markus

 

”Nytt år, nya våndor” som de i tiderna sade i TV-serien ”16” (som, för övrigt, filmades i mitt gamla högstadie).

När man (förhoppningsvis)  under jullovet har hunnit varva ner lite brukar man ofta göra upp någon stor plan för det kommande året. Man skall börja leva hälsosammare, gå på den där kursen på Arbis, träffa mera av sina vänner och försöka stressa mindre. Sedan skall man gallra i garderoberna och minska på mängden bråte man köper i onödan.

Fina och nobla idéer som inte alltid lyckas till fullo. Själv har jag bollat med olika idéer för hur året 2019 skall bli bättre och kommit fram till det bästa jag kan göra är att minska användning av plast till ett absolut minimum.

Det betyder att jag aktivt skall försöka vara utan att skaffa något som är av plast eller paketerat i plast. Jag är fullt medveten om att detta med plast inte är helt svartvitt, men i en överväldigande majoritet av fallen är plasten inte tillverkat på ett hållbart sätt och varan som är inne i plastet är något som inte behövs.

Att försöka minska på plast kan få intressanta följder t.ex i matbutiken då det mesta av färdigmaten är inpackat i plast. Plast kan i vissa fall minska på svinn inom färskvaror så plast är inte per automatik dåligt, men i de flesta fall är det.

Sedan inser jag på att en stor mängd av konsumtionsvarorna är tillverkade av plast. I vårt hem konsumeras det leksaker och idrottsutrustning i ganska stora mängder. Att en så stor del av den utrustning som behövs för att utöva de flesta sporter är av plast överraskade mig. Inte för att jag inte visste det utan för att jag aldrig tänkt på det. Om du inte tror så kolla er egen utrustning för t.ex fotboll, ishockey eller innebandy. Plastdelar och/eller komposit för det mesta.

Därför är det viktigt att köpa kvalitet som håller och se till att någon annan använder grejerna efter att vi inte längre gör det. Eller att vi skaffar begagnade grejer så att de redan tillverkade plastsakerna får maximalt användningsvärde.

Skall bli intressant att se vilka alla saker jag inte tänkt på är av plast, när jag nu tänkte minska på dess användning. Kommentera gärna om du själv kommit på något kring detta tema.

Leksakerna på bilden nedan är ärvda och är mejveterligen på väg till nästa ställe vid passligt tillfälle. 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *