Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Kom nästan alla

15 Dec , 2018, 21.10 Markus

 

Vi kunde i går läsa att Johannes församling tillåter sina kyrkor att användas för vigslar av samkönade par.  Vilket är en positiv sak.

Beslutet togs av församlingsrådet. Rådet är en grupp församlingsbor som valts till att representera sin församling och fungera som en slags församlingens styrelse. Vilket betyder att rådet i genomsnitt borde representera de värderingar församlingsmedlemmarna har.

Om man tycker olika, skall man göra sin röst hörd i församlingsrådsvalet, antingen som kandidat eller genom att rösta på någon man delar världsbild med. Nu får man dock vänta fyra år innan nästa gång, då valet var för ca en månad sedan.

Det är, som sagt, positivt att kyrkor kan användas för vigslar av samkönade par. Men tyvärr är det lite mera komplicerat än så, för en präst från Finland kyrka får inte förrätta vigseln. Däremot kan en svensk präst som har behörighet att viga i Finland göra det.

Nu kunde någon svensk präst nicha in sig på detta och göra karriär i Finland? Kanske kunde man fixa logistiken så, att en lämplig svensk präst skulle komma över med jämna mellanrum och köra en drös vigslar på löpande band efter varann.

Det (tragi)komiska är ju att man i Sverige rimligtvis har samma gud som i Finland, då det bara finns en gud, så det måste ju vara den samma? Varför är det då någon skillnad var man prästen fått sin sockerbit? Samma gud och samma löfte, eller?

Nå, vi lär inte bli kloka på detta genom att tillämpa logiskt tänkande. Bäst är att uppskatta det beslut som nu tagits och konstatera att det öppnar nya möjligheter. Och att kommande beslutsfattare säkert kan föra resonemanget vidare.

Må väl.

 

 

 

 

 

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Daniel Norrback skriver:

    Beslutet var ett tragiskt avsteg från Guds Ord och vilja.

  2. Patrik Lindholm skriver:

    Eller så var beslutet ett tragiskt steg mot guds ord och vilja. Tragiskt i respektive avseende om någon verkligen åberopar ett föreställt himmelskt dekret som rättesnöre i dispyten.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *