Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Hur firar ditt kreditkort jul?

1 Dec , 2018, 10.36 Markus

 

Julen kommer. Om 23 nätter gäller det. Pompa och ståt. Stora förväntningar. En stor julgran med symmetriskt formade grenar. En mängd fint paketerade julklappar som placerats med millimeterprecision under granen, så att det ser lite vårdslöst ut men inte är det.  Självtillverkad mat, som endast gjorts på närproducerad, ekologiskt hållbara råvaror. Glada och välkammade familjemedlemmar som verkar tycka om varann.

Låter detta som en bekant jul? Man brukar se sådana på TV, oftast i ett amerikanskt eller svenskt program. Däremot kanske inte så ofta hemma. Eller?

Den motsatta versionen är en dystopi där genomstressade och helt slutkörda människor firar en kulissjul även om man inte klarar av att tala med varann. All mat och alla presenter är köpt på konsumptionskredit. Och julgranen är av plast, innehållande miljögifter och tillverkad med barnarbetare och kolkraft (plasttillverkning är ganska energi-intensivt och plast görs dessutom av olja).

Nu skulle jag vilja hoppas att julen kunde ligga någonstans där mitt emellan. En någorlunda glad familjefest som ändå är förankrad i verkligheten.

I år har vi den fördelen att julafton är på en måndag, så i teorin har de som inte skiftesarbetar lite extra tid att förbereda sig. Då kanske man hinner tillreda den ekologiska maten under ett lite mindre stressat schema och sista dagarnas julshopping sprids över lite fler timmar än när julafton inträffar rakt efter en vardag.

Det finns alltså en teoretisk chans till en lite mindre stressande jul. Något man verkligen unnar alla.

Vi får hoppas att detta även minskar på familjevåldet, som tyvärr har högsäsong under julen. Och att de ivrigare smakarna av stark julglögg skulle komma ihåg att provsmaka med måtta.

Jag känner en ganska stor frustration över att det finns ett socialt tryck på att skapa en perfekt jul och att det vi själv som skapar detta sociala tryck. Att man skall kunna lägga ut bilder på sociala medier av sin perfekta jul. Och att barnen sedan kan jämföra sina presenter i dagis och skolan.

Tursamt nog finns det två sätt att minska på stressen. Ett lite lättare, det andra lite svårare.

Det lättare sättet: installera appar med passliga filter på din smarttelefon. Då kan du redigera julbilderna så att det fyller dina krav på perfekt jul innan du publicerar dem.

Det svårare sättet: lär barnen att den bästa julen är en sådan där alla i familjen är så glada och ostressade som möjligt. Låt det bli något barnen jämför efter julen, inte vilka saker barnen fått. Nu kanske någon tycker att det är omöjligt. Jag vågar påstå det motsatta. Nutidens barn är ganska kloka och välinformerade, betydligt mera så än när vi var unga. Ge dem en chans och du kommer att bli förvånad över deras förmåga att förstå sådana saker.

Må väl.

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *