Vardagstro och söndagstvivel

#vidrartillskogs

…gick folk omkring och drog från skog till skog…

1 okt , 2018, 16.16 simon

 

Människan fjärmas allt mer från sina rötter och känner inte mera någon stark koppling till naturen. Även om människan har levt merparten av sin tid på jorden som en naturlig del av och i samverkan med sin omgivning på naturens villkor, så har ändringen under de senaste hundra åren varit markant. Den modena urbana människan känner i regel inte till vilka växter som är ätliga och näringsrika eller exempelvis hur man skall överleva, navigera och ta sig fram i naturen. Det är dags att återupptäcka naturen och dags att låta den återerövra oss.

I Finland är situationen ändå litet annorlunda. Enligt statistik från 2010 så rör sig 96% av finländarna i naturen 2-3 gånger i veckan. Men så har vi också ett system och ett fenomen som globalt sett är ganska unikt, nämligen allemansrätten. Den rätten innebär att det är fritt att röra sig och övernatta i skog och mark och plocka bär och svamp oberoende av vem som äger marken. Huvudsaken är att man tar hänsyn till omgivningen och inte skräpar ner, stör eller skadar naturen. Allemansrätten tar vi nästan som en självklarhet. Nu vill vi i vårt land införa denna princip om allemansrätten på Unescos världsarvslista över immateriellt kulturarv. Vi skyddar allemansrätten genom att respektera den och utnyttja den.

Idag inleds ”Vi drar till skogs”-veckan på YLE. Kampanjen drog igång i slutet av augusti och avslutas om en vecka på söndagen. Då är det meningen att vi skall kunna övertyga FN om att vi värnar så mycket om allemansrätten och även utnyttjar den, att den bör uppmärksammas som ett världskulturarv. Vi drar till skogs-kampanjen (Mennään metsään) kartlägger finländarnas alla registrerade besök i skogar runtom i landet. Jag utmanar härmed alla att denna vecka göra några skogsbesök och registrera dem på hemsidan. Så får vi uppmärksamma vår natur och vår allemansrätt som en levande tradition. Du blir dessutom lugnare och mindre stressad på köpet. Och om allemansrätten kommer med på Unescos lista förpliktigar det staten Finland att skydda den.

”Jorden frambringade grönska: olika arter av fröbärande örter och olika arter av träd med frö i sin frukt.”1 Mos 1:12

, ,

Läs också

6 kommentarer

 1. Patrik Lindholm skriver:

  ”Var fruktsamma och föröka er, uppfyll jorden och lägg den under er. Härska över havets fiskar och himlens fåglar och över alla djur som myllrar på jorden.” 1 Mos 1:26-28

  Istället för att uppmana människor att vara fruktsamma och föröka sig samt att dominera och betvinga jorden, skulle det inte ha varit på sin plats med en viss begränsning baserad på befolkningen uppföljt av villkor angående bevarandet av miljön?

  • Simon skriver:

   Visst. Men läget med jordens befolkning var ett annat för så många tusen år sedan.

   Idag känns det ju svårt att rättfärdiga det som uppmanas i bibelstället du nämner. Sunt förnuft och tidsanpassad tolkning krävs.

 2. Patrik Lindholm skriver:

  Tolkningar enkom av vilken som helst ålderstigen helig skrift ger läsarna utrymme för fullständigt motsatta men likväl rättfärdigade slutsatser. Det förvandlar således dito innehåll i vilken som helst kontext till ett oanvändbart mått på rätt och fel och gör dessutom antagandet om en översinnlig allsmäktig och absolut moralisk förläggare som vill distribuera sin viktiga information meningslöst.

 3. Patrik Lindholm skriver:

  För övrigt: ”…för så många tusen år sedan”; hur många tusen år sedan? Medan jordens befolkning enligt bibelstället var…?

  Rättfärdigande och sunt förnuft tror jag inte är nödvändigt att åberopa längre.

 4. Simon skriver:

  Jag syftar inte på de miljoner år som människoliknande varelser vandrat omkring på jorden, utan på de tusentals år sedan skrivningen uppfanns och Bibeln nedtecknades.

 5. Patrik Lindholm skriver:

  Sumerisk kilskrift 3400 fvt står väl tveklöst äldst bland skriftsystemen, bortses piktogram. Från ca 1500 fvt har kananeisk konsonantskrift påträffats, som ledde till fenicisk skrift 1000 fvt. Feniciska alfabetet är grunden för hebreiskt skriftspråk, som började användas 800 fvt. Det sagt, bibelhebreiska antas ha använts tidigare för påbörjat nedtecknande av Tanach från ca 1100 fvt. Jobs bok anges vara äldst av de mytologiska berättelserna i judisk tradition, ca 2000-500 fvt. GT antas ha blivit formgivet i text ca 450 fvt.

  Uppgifternas variationer är bundna vid olika forskares olika källor. Därför bör man jämföra argument med oberoende producerat bevis och dessutom jämföra testade bevisresultat med intressen hos instansen som förespråkar och speciellt om den finansierar forskningen.

  Bibeln kan inte ses som mer än en samling av kulturkollisioner skapade litterärt plagierade fragmentariska additament som därav översvämmats av självmotsägelser, precis som varje skriftligt verk som någonsin producerats. Vilket skvallrar om ett inflytande enbart av varelser med människoliknande ursprung, utvecklat under miljoner år.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *