Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,barn,sorg

Allt i ett paket.

16 aug , 2018, 18.40 nanna

 

”Jag älskar mamma å pappa å Blommis å Imsa å Greven å min lilla tigerkattunge. Fast Greven är död. Han gick på vägen å så kom en bil å Greven fick blod i näsan å moffa grät å mamma grät och jag grät också. Sen begrava vi honom å nu finns han inte mer. Men jag älskar Greven!”

”Du måste glömma bort honom,” säger pappan. ”Du har många andra kattungar nu.” Men i en treårings hjärta ryms både kärlek och saknad och acceptans i ett enda paket. Allt på samma gång. 

Vi fick en påminnelse om livets förgänglighet, som prästen säger i kyrkan om söndagarna. Just som sommaren skulle ta fart blev han påkörd, våran vackra och sociala Greve Silver. Jag visste ju att det kunde hända och fastän jag tycker jag är så väl förtrogen med döden genom alla de begravningar jag är på i jobbet, så var jag inte alls beredd på den överväldigande förlamande sorgen som la sig över mitt bröst och min mage i en vecka. Det var så ofattbart tomt på vår gård. Han var inte där. Han låg inte på min lök. Han kom inte upp i famnen när jag satt i gungan. ”Nu kan man inte klappa Greven mer,” säger treåringen.

Vissa säger att en treåring inte kan förstå. Jag tycker han verkar förstå så mycket som man kan förstå. ”Jag ska aldrig köra ut på vägen, mamma. Nä, för då kan jag dö.” Det är mycket snack om döden i vårt hus nu. Om vad som kan hända så att man dör. ”Jag väntar på dig, mamma!” ropar han när han cyklar lite före till postlådan och kör in i gräset vid vägkanten och stannar när en långtradare kommer. Ibland kör de faktiskt 50 förbi vårt hus.

Jag tycker att treåringen hanterar sorgen bäst av oss alla. Han gråter och han säger att han saknar Greven. Han behöver inte glömma Greve Silver, han kan älska honom fastän han inte finns. Hur lätt som helst. Och ingen av de andra sju kattungarna ersätter honom. Döden är på det viset äcklig. Men för en treåring funkar det. 

Hur mycket jag än önskar att Greven ännu fanns hos oss så är det fint att få ta lärdom av treåringen. Det är inte antingen eller utan både och.

, ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *