Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Flödesbombardering

4 aug , 2018, 15.25 Markus

 

Om man haft (o)turen att följa mina konton på sociala medier denna sommar är man kanske lite trött på klimatnyheter. Jag har bombarderat flödet med nyheter och information om klimatförändringen antagligen lite mera än mina ”vänner” önskat.  Tyvärr inte endast goda nyheter om hur världen ligger till just nu.

Detta är ett medvetet val av mej. Jag är oerhört frustrerad på hur de flesta i min omgivning tycker att klimatförändringen förvisso snabbas upp av oss människor och att något förvisso borde göras, men att man själv inte kan ändra på sin vardag eller sina semesterrutiner. De flesta tycks vara av åsikten att de i Kina eller Indien borde göra något och glömmer bort att en finländares koldioxidfotavtryck (carbon footprint) är nästan det dubbla i förhållande till det globala medeltalet och klart högre (per capita) än de flesta länder vi anser som problem, inkluderande Kina. Hur vi än vrider och vänder på detta så är utsläppen per capita högs i de tradionella västerländerna, Finland medräknat.

I Finland utgör hemmen och hushållen ca. 70% av alla CO2-utsläpp. Det finns många bra rapporter, t.ex denna av Sitra.  Rapporten ger även tips om hur man lätt kan minska dessa.

I princip är det enkelt: minska förbrukningen av fossila bränslen och kött.

Som tur verkar det som alla ändå har en gräns. Kombinationen kokhet sommar och vatten man inte kan simma i tycks tända lampor hos de flesta. Klimatförändringen har alltså börjat påverka oss nordbor mycket konkret, när hav och sjöar blir osimbara och semestern förstörs. Vänta bara tills hösten när priset på öl går kraftigt upp pga. dålig malt(korn)skörd. Det blir revolt i supermarketarnas ölkorridorer.

Östersjöns dåliga situation påverkar tillräcklig många tillräckligt mycket för att något kanske ändras. Politiker blir tvungna att ta upp detta och förhoppningsvis blir det ett valtema. Tursamt nog finns det mycket forskning i ämnet och synnerligen sakkunniga experter som kan konsulteras (t.ex den förträffliga Seppo Knuuttila , som tagit twitter med storm denna sommar).

Nu när vädret blir temporärt lite mindre varmt får vi inte glömma att problemen kvarstår och tyvärr kommer att bli värre för en längre tid. Jag kommer att fortsätta påminna dem som försöker glömma, på sätt eller annat.

Problemet är akut och gäller alla. Även just dej också!

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *