Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Barnkalas på kredit

30 jul , 2018, 09.07 Markus

 

Vi har barn i kalasålder. Förvisso är väl barn alltid i kalasålder, men våra barn verkar har något kalas att gå på var och varannan vecka. Skolkompisar, dagiskompisar, hobbykompisar och barn till familjebekanta har kalas hela tiden, känns det som.

Sedan får man glädjen att själv ordna barnkalas nu och då. Oftast ett kalas för släkt&vänner och sedan ett kalas för kompisarna.  In alles många kalas per år.

På något sätt känns det dumt att hela tiden köpa små presenter, oftast i plast, till barn som egentligen inte behöver saken den får. Sedan märker man tydligt att vissa presenter är köpta i sista studen på väg till kalaset. Vår lokala supermarket har ett begränsat antal leksaker till försäljning, så lätt att märka. För att inte tala om livsmedelskiosken bakom hörnet. Då har man köpt något bara för att man måste – det är en social kod man måste följa.

På något sätt borde den sociala koden brytas. Att man inte behöver köpa något som är onödigt. Eller skapa en social kod enligt vilken presenten alltid måste vara begangnad, att den som ger presenten ger en av sina egna leksaker och inte köper en ny. Att det skulle tittas lite konstigt på den som kommer med ett oanvänd och just köpt leksak. Samma min som man nu kan få om man skulle komma med en gammal leksak eller bara med ett självritat kort utan present.

Det måste rimligtvis vara så, att en del av presenterna är köpta på konsumtionskrediter, eftersom det blir dyrt med idel presenter och barnfamiljer har ofta oplanerade utgifter som kan rådda till månadens ekonomi.

I helgen var jag på ett kalas där föräldrna uttryckligen önskade att inga presenter skulle hämtas. Naturligtvis hämtade några gäster presenter (för det hör tydligen till), men de flesta respekterade kalasfixarnas önskemål och hämtade endast sig själva till kalaset.

Kunde vi skapa en social kod där köpta saker inte vore norm för presenter? Man kunde antigen ge en upplevelse eller sedan snickra ihop något själv. Eller sedan via någon app fixa något tillsammans med 5-6 andra kompisar som kommer till samma kalas. Jo, man kan ju grunda en Whatsapp-grupp och sedan ha en elsjäl som fixar och förhoppningsvis får pengar av de andra föräldrarna, men tror inte att det är en permanent lösning. Någon smidig app önskas.

Det finns naturligtvis nyansskillnader på vem som ger presenten. Det är naturligt att närstående (föräldrar, mor-och farföräldrar osv)  vill skaffa barnet någon fin present, men kompisar och lite mera avlägsna släktningar inte skulle behöva hålla på med presentrumban.

Kommentera gärna hur ni löser detta?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *