Vardagstro och söndagstvivel

att välja

Att inte gå miste om något

18 jun , 2018, 20.43 simon

 

Har du svårt att göra val?

Hör du till dem som klickar ”kanske” som svar på inbjudningar på sociala medier? Ni vet, så där att man nog är mer eller mindre intresserad av evenemanget, men man vet inte ännu riktigt om man skall gå eller inte. Man får se hur det blir, det kan ju senare dyka upp något ännu bättre alternativ. Eller, ”det beror helt på vilka andra som är på väg”. Det gäller därför att ha olika möjligheter öppna, för annars kan man ju gå miste om något.

Människor vill på sätt och vis optimera sina liv, uppleva så mycket som möjligt av sådant som de anser vara viktigast, åtminstone för stunden. De vill göra sådana val som kan föra dem så långt framåt som möjligt, skapa de ”rätta” kontakterna. De vill med andra ord plocka russinen ur kakan. Det här leder till att många har svårt att binda sig. Till regelbundna verksamheter, till fester, konserter och teaterkvällar, till förtroendeuppdrag, till andra människor. En del tycker t.ex. inte om hobbyer som är regelbundet knutna till en viss dag, de vill göra fritidssysselsättningarna precis när det passar dem. Mitt liv är i motsats uppbyggt just kring dem, veckans regelbundna aktiviteter.

Jag, som är en nyfiken själ, känner ofta en känsla av otillräcklighet inför allt som jag inte hinner sätta mina dagliga 24h på att göra. Vare sig det gäller intressanta språk jag vill lära mig, historieböcker eller skönlitteratur jag vill läsa eller teater- och musikevenemang jag gärna såg, så hinner man inte med allt.

Varför är dagens människor kanske inte lika lyckliga med sina liv som människor var tidigare? Jag tror att människor via reklamer, sociala medier, tidningar, vänner och bekanta ständigt påminns om allt det härliga som de inte själva ännu har upplevt. Man tror sig nå lycklighetsgränsen bara man har upplevt just den resan, nått just den examen, förtjänat ihop till just den lönen o.s.v. Men bakom hörnet lurar genast nästa mål. Nästa mål som skall göra en lycklig. På sociala medier ber folk ofta om de bästa tipsen för olika resmål. Detta för att ta del av smörgåsbordets absoluta utsökta måsten, ”detta får du bara inte missa”. Och tänk bara på boktitlar som ”500 platser du måste besöka innan du dör”. Det ställer krav på var och en som vill uppleva lycka och vill göra de rätta valen för att inte gå miste om något.

Livet är fullt av val, och ett val innebär ju vanligtvis att man samtidigt väljer bort något annat. Men det behöver inte vara sämre, man kan få ut ”full pott” ur sina val som man väljer och lever ut till 100%. Jag skulle önska att människor inte såg på sina liv som en s.k. bucket-list med ännu ouppnådda, delvis orealistiska mål, utan hellre som en slags ”baket-list” (efter, österbottnisk dialekt) där man ser tillbaka på listan över redan gjorda saker och också kan vara tacksam över det man upplevt.

,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *