Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Allt man borde göra nu

12 maj , 2018, 10.41 Markus

 

Det är fint väder. Nästan sol och sommar. Nu är det bråttom. Det finns en massa saker man borde göra nu när det är fint väder och sol i sinnet. Sedan skall man gärna fota allt detta på instagram eller annan lämplig social media. Annars har det ju inte hänt…

Missförstå mej rätt, visst är det trevligt med soligt väder och nalkande sommar. Något jag ser fram emot. Det jag däremot har vissa reservationer för är all den iver som kommer med detta. Eller rättare sagt den förväntning som man (oftast själv) ställer på de få soliga dagar som vi kommer att uppleva under de  kommande 60-80 dagarna.

Jag tycker att vi borde utgå från en princip där vi önskar en solig dag i maj, två soliga dagar i juni, tre i juli och två i augusti. Allt över det  är plus och något vi tar som en positiv överraskning.

Nu är det säker någon som tänker att vi inte ens hade 5 soliga dagar förra sommaren, så min önskan ovan vore överoptimistisk. Som tur är vädret faktiskt en av de få saker vi inte behöver debattera, för det är väl dokumenterat.

När det nu diskuteras om sommarlovet borde flyttas framåt är ett förvånansvärt vanligt argument att det är ”bättre väder i slutet av augusti än i början av juni”. Tyvärr verkar det inte stämma överens med verkligheten (men det tycks ju inte störa så många nuförtiden). Det är bättre väder under de första veckorna i juni än det är i slutet av augusti, bara att kolla väderstatistiken.

Jag tror att denna uppfattning är baserad på det enkla faktum att i juni är man ännu så inne i sin vardag att man inte märker det goda vädret medan man i augusti ännu är i ”sommarstämning” och tycker att det är trevligt fast vädret är dåligt. T.ex innan semestern är man ganska lite på landet medan man efter semestern är där på veckoslut fram tills hösten.

Som finlandssvensk måste väl konstateras att i augusti är det kräftskivesäsong, vilket också förbättrar de minnen man har från sensommaren….. Ett litet test: hurdant väder har det varit de, säg, tre sista kräftskivor du varit på? Just det.

Låt oss njuta av det fina vädret, men gärna villkorslöst och vid gott mod. Ta gärna även bilder och lägg upp dem på social medier. Denna tid på året är ju den enda man inte behöver lägga en massa filter för att det skall se trevligt ut.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *