Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Den tiden på året igen

28 apr , 2018, 22.58 Markus

 

Det är den tiden på året igen. Tiden då man borde börja tänka på sommaren. En sommar som är förvånandsvärt lång om man har barn i rätt (fel?) ålder. Nu vill jag vara tydlig med att jag inte tycker att sommarlovet borde vara kortare för barnen, utan snarast att man själv gör upp stora förväntningar på den tiden.

I någon idealisk karikatyr från 1950-talet skickas barnen till landet för att fira hela sommaren, men det kan vara värt att komma ihåg att det var nästan 70 år sedan 50-talet började och allt antagligen inte var bättre då. Dessutom tror jag att många av dagens barn skulle tycka att det är lite konstigt att vara 10 veckor på en bondgård utan sina föräldrar. Säkert också roligt, men kanske inte riktigt som i filmerna.

Om man har tur så har man lyckats matcha semesterkalendern med sin partner (eller den man delar vårdnaden med, om än det väl då är omvänd matching av kalendern). Frågan är bara vad som egentligen är bra matching? Att båda föräldrarna har samtigt semester (såvida de är ihop, alltså) eller att de har semester efter varann så att någon förälder är mer eller mindre hela tiden ledig med barnen?

Tursamt nog finns det en massa läger man kan placera barnen på. Båda övernattningsläger och dagläger. Båda har sina sidor, men om man skall vara ärlig så har övernattningslägren den goda sidan att föräldern kan få några ”lediga” kvällar då man kanske kan ta ett glas med någon kompis. Inte mera än ett eller kanske två glas, för det är jobb följande dag, men att dricka något kallt en sommarkväll utan barn känns nästan som semester. Fast det är 13 grader och duggregn.

Församlingarna ordnar många barnläger under sommaren. De brukar i regel vara välordnade och barnen brukar trivas. Om man är sekulärt lagd vågar man nog skicka sina barn på ev.lut kyrkans läger, då de (i de flesta fall) strävar till att ordna en rolig tillvaro för barnen och inte t.ex ordna bibelstudium för 7-åringar. Dessutom har kyrkan ganska bra resurser och lägergårdar, så man får delta för en skälig summa.

I hopp om några soliga dagar till sommaren.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *