Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Över 50-åriga ledare?

21 apr , 2018, 12.00 Markus

 

När vi söker en ledare som skall leda oss till framtiden, vill vi då har en ledare som förstår framtiden eller ledarskap? Frågan är naturligtivs tillspetsad, men tillspetsade frågor har den fördelen att man tvingas tänka nyanserat för att kunna svara. Eller förhoppningsvis kan/vill man tänka nyanserat när man hör en tillspetsad fråga.

Frågan är ständigt aktuell inom kyrka, samhälle och företagsvärlden. Allt som oftast väljs ledarna bland över 50-åriga (män), som visat framfötter på vägen upp till positionen de nu besitter.  Har de då samma iver och entusiasm kvar när de blivit högsta ledare? Skall de ens ha iver och entusiasm eller skall de vara det balanserade elementet som kan göra lugna och nyanserade beslut utan att förhasta sig?

Svaret är väl ”ja och nej” på alla punkter. Att man skall vara lite ivrig men kanske mera fungera som bollplank för den nya generationen ivriga och nytänkande som vill driva verksamheten framåt. Detta fungerar speciellt inom företagsvärlden, där man (i de flesta brancher) bör se mera framåt än bakåt.

Kyrkan är ju då lite mera nyanserat, då en stor del av de aktiva antagligen är äldre än ledaren. O andra sidan bör kyrkan få med unga, annars upphör verksamheten efter en generation eller två.

Själv tenderar jag tänka att åldern inom kyrkan är mera andlig än absolut. Att konservativa tänker som de äldre och liberala som de unga. Detta är naturligtvis inte så svartvitt, men jag tror att man hittar kraftigare skiljelinjer inom teologi än ålder, även om de starkt korrelerar.

För att komma till den ursprunliga frågan i denna kontext: skall vi har en liberal ledare som förstår de konservativa eller en konservativ ledare som förstår de liberala.

Jag skulle våga påstå, att det ur detta perspektiv antagligen är bättre att ha en liberal ledare som kan samarbeta med konservativa. På sikt verkar samhället gå mot mera liberal syn och då måste ledaren vara sådan som tilltalar den stora massan. Ytterligheterna kommer antagligen att polariseras och då måste man ha en ledare som är tillräckligt passlig för en tillräckligt stor massa kyrkoskattsbetalare. Ytterligheterna kommer att leva sitt eget liv oavsett vad man gör. Ledaren bör tilltala de som nu bara går i kyrkan på dop, begravningar och julen. De nämligen betalar en stor del av den kyrkoskatt med vilket kyrkan fungerar.

Min gissning på en sådan person vore under 50 år och antagligen kvinna. Om inte annat så vore det bra att prova. Vi har nu haft över 50-åriga manliga ledare sedan stenåldern, så kanske god tid att prova något annat nu.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *