Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Duschtricket

10 mar , 2018, 20.31 Markus

 

Vi var i bastun med familjen. Det var med illa dålt skratt jag noterade att en avkomma gjorde duschtricket åt en samtida duschare.

Duschtricket är alltså en klassiker där man distraherar en duschare genom att t.ex berätta något intressant och samtidigt lyckas vända dess duschkran till iskallt.  Lättast går det om man är två som jobbar i maskopi (en som distraherar och en som vrider) men det går nog att göra ensam också.

Varför jag tyckte att detta var så roligt är att jag själv håller på med denna form av praktiskt skämtande i min bollsport. Nu är jag relativt säker på att jag aldrig talat om det eller visat tricket åt avkomman, så antingen är det genetiskt eller så har barnet tänkt ut det själv.

Kanske någon tror att jag skrev fel tidform när jag skrev ”håller på med”, alltså i aktiv form? Tyvärr (ja, eller varför egentigen tyvärr?) så gör vi det fortfarande med mina kompisar. Jag har spelat boll nu med vissa killar över 15 år (och med en faktiskt över 30 år redan) och efter idrottsutövandet är det fortfarande lika sannolikt att någon försöker sig på det , så som det varit i 15-20 år.  Vi är nuförtiden bildade familjefäder (respected members of the community, som de säger i amerikanska filmer), men just på denna punkt har ingen utveckling ännu skett.

Det mest komiska är att det faktiskt lyckas ännu, då och då. Man står i duschen efter bollsportsutövandet och inser mitt i allt att vattnet blir iskallt medan man hör på något intressant kompisen berättar.

Visst är detta säkert fånigt och juvenilt och fast vad, men samtidigt harmlöst och kamratligt. Om det vore i egenskap av mobbning så vore det naturligtvis inte OK, men det är sällan så. Min erfarenhet är att man driver endast med dem man känner, att när någon skojar med en är det ett tecken på att man är en i gänget. Det är inte utfrysning utan snarare infrysning, också med tanke på vattentemperaturen.

Därför var jag inte heller ledsen på barnet, då det var ett sätt att visa tillhörighet, utan försökte lyfta fram att de som skojar med varann borde vara i likvärdig ställning, annars kan det kännas ledsamt för den andra. Och att man måste vara förberedd på att själv stå i iskallt vatten nu och då.

Det skulle finnas en hel del om att skriva om gruppdynamik i omklädningsrum (t.ex idrottslag), men det blir ett lite längre inlägg och en annan gång.

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *