Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Hen

27 jan , 2018, 10.58 Markus

 

Ett väldigt bra sätt att kolla hur läget är någonstans är att fråga hurdana problem där finns.  Oftast är det så, att de med små problem är mest högljudda. Så verkar det även vara i staden med konstigt smakade kranvatten – Åbo.

I Åbo har en modig samling anonyma personer blivit anonymt upprörda då lokala kyrkoherden talat om Gud som ”hen”. 

Jo, detta har hänt på riktigt. Det är inte första april idag, fast vädret utanför fönstret kunde få en att tro det.

Hur ser ens vardag ut, när man blir upprörd öven en sådan sak till den milda grad, att man anonymt samlar ett gäng andra anonyma och gör en skrivelse där man kräver att kyrkoherden tillfälligt avsätts?  Tydligen har man rikligt med anonym fritid.

Visst är vi alla värdefulla och detta är säkert en viktig synpunkt i en större diskussion, men man borde nog tänkta till innan man skickar ett anonymt brev.

Ett köns(neutralt) pronomen ändrar mejveterligen inte på den tilltalade personens kön. Man kan alltså inte göra en annan person (eller gudomlighet?) ett annat kön eller könlös bara genom att byta pronomen i tilltalet. Om man kunde, vore det ett praktiskt skämt av högsta skolan. Döm om personens förvåning när den går på tuppen och tittar ner…

Då vi gärna låter alla blommor blomma, är det väl bäst att kyrkoherden fortsätter använda ”hen”, de anonyma ”han” (eller ”hon”?) och vi resten använder precis just de ord vi vill. Om det mot förmodan uppdagas att man faktiskt kan byta kön på en person (eller gudomlighet) genom att tilltala den med annat personligt pronomen, är jag färdig att revidera min åsikt i ärendet.

Alla vi som sett filmen Dogma vet att det är Alanis Morrisette som är Gud. Vet dock ej vilket pronomen hon föredrar…

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *