Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Okategoriserade

Egna och andras pengar

13 jan , 2018, 10.26 Markus

 

Jo, detta inlägg kommer att handla om penninganvändning och en biskop vars efternamn är en stadsdel i östra Helsingfors, men främst om större problem med penninganvändning inom kyrkan.

Jag har inget intresse av att försvara en biskop som inte ens råkar vara min biskop, men blir lite provocerad av allt rabalder kring detta.

Den goda biskopen gillar coladrycker och att sova gott. Så gör väl de flesta av oss. Inget illa om det. Dessutom är han teolog och predikant, inte bokförare.

Enligt de uppgifter som kommit till offentligeten finns det två separata problem med biskop Degerös hushållning av pengar: 1) att han använt pengar på dyrt boende (och cola) och 2) han har inte lämnat in kvitton i tid.

Mina frågor är då: 1) vad är gränsen för vad en övernattning får kosta och 2) vilket är praxis för medarbetare som inte lämnar in kvitton i tid? Såvida det finns klara gränser för båda, är det lätt att sanktionera felgöraren enligt gällande praxis och gå vidare i livet. T.ex varje företag med lika många anställda som Helsingfors kyrkliga samfällighet har klara regler för detta. Det kan finnas olika nivåer på vad övernattningar får kosta (beroende på vilken position man har i företaget), men det finns regler även för VD:n.  Om man inte följer dem blir man sanktionerad.

Min poäng? Att man bör ha rätt person på rätt plats. Vi bör har de främsta predikanterna som präster och de främsta kunniga inom förvaltning som administratörer. Vi skall inte ha den främsta kvittoredovisaren som frontfigur och vi skall inte ha den främsta predikanten som kvittoredovisare. Sedan måste det finnas ett fungerande system att följa upp detta och någon kunnig som leder verksamheten.

Helsingfors församlingar har gemensam administration, vars uppgift uttryckligen är att skapa och övervaka dessa administrativa rutiner. Det är en organisation som är relativt dyr i drift, så man kunde tro att de har koll på detta.

 

Då samfälligheten nu börjat utreda kreditkortsanvändningen av ett ”halft dussin personer”, tyder det på att regelverk inte finns eller att det inte följs. Hoppas jag har fel.  Om du som kyrkoskattebetalare är oroad över hur dina pengar används, så är detta precis vad du skall vara orolig för. Inte över att den finska biskopen dricker cola eller sover lite bättre. Han skall naturligtvis inte överskrida några givna gränser, men om de inte finns så är det svårt att i efterhand fundera på vad han borde eller inte borde ha gjort. En biskop får gärna ha omdöme och spelöga, men gränserna bör sättas och övervakas av de som bestämmer över det administrativa rutinerna. Jag hoppas verkligen att de är någon annan än en biskop. Speciellt en biskop, som visat att han inte är en särskilt kunnig företagsledare, då man läst om hur hans utbildningsföretag drivits.

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *