Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Vad ser de tusen ögonen nu?

15 Dec , 2017, 15.57 Mia Anderssén-Löf

 

En definition av en kris är att det finns ett före och ett efter. Där står jag, i ruinerna av det som varit, i ett moln av damm och rök. Håller jag ut min hand framför mig, ser jag inte fingerspetsarna.

Men så småningom lägger sig dammet och jag kan börja undersöka vad som finns kvar. Höll de bärande balkarna? Vad finns kvar som är helt och oskadat?

Genom #dammenbrister blev Svenskfinland varse. Tankebygget om det välmående, trygga samhället rasade. Och nu trevar vi oss fram i rasmassorna. Söker bland bråtet efter sådant som är helt, sådant som ännu kan gå att använda. Som inte har de konstruktionsfel som orsakade raset.

För konstruktionsfel är vad det handlar om. Det handlar om konstruktioner som gör kvinnor och deras kroppar till scener, där dramat Herraväldet kan uppföras. Konstruktioner, som direkt eller indirekt tillåter att män lindrar sin känsla av litenhet genom att utöva makt. Genom att trakassera, kränka.

En människa som har behov av att kränka och trakassera är lite som en påfågel. Den spänner ut sina fjädrar för att ingen ska se hur liten den är. Och fjädrarna, med de tusen ögonen, skrämmer till tysthet.

#Dammenbrister fick mig att inse att de tusen ögonen inte är verkliga. De är bara stjärtfjädrar på en liten fågel. De tusen ögonen står inte där bakom honom, stirrandes mot mig. Det är en illusion.

För nu har samhället tagit ställning. Reaktionen har varit så överväldigande, att man nästan kan tala om konsensus.

Vad ser de tusen ögonen nu?

Kulturer som behöver omformas? Strukturer som behöver omkonstrueras? Kvinnor, som behöver bekräftelse och hjälp med sina upplevelser? Kvinnojourer, polis och socialväsende som behöver resurser? Skolväsende, som behöver fortbildning? Skrämda påfåglar?

 

Välkommen med i den öppna gruppen #allasansvar på Facebook, en plattform för diskussion om hur sexuella trakasserier kan motarbetas.

Kyrkans upprop inom ramen för #metoo bär namnet #Totuusvapauttaa #Sanningenbefriar #Duohtavuohtadahkáfriidjan

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *