Vardagstro och söndagstvivel

#jagtänderljus,jagtänderljus

Vi – ljus i mörkret?

31 okt , 2017, 00.07 simon

 

I dessa tider känner många att höstmörkret faller på, orken tryter och batterierna töms. Många, inklusive mig själv, drömmer sig bort till varmare breddgrader och önskar sig sol och semester. Nordborna behöver mer ljus och D-vitamin för att orka bättre. När den ljusa tiden på dygnet blir allt kortare, tycker jag att man hellre borde jobba kortare dagar och göra litet mindre, men istället tenderar saker och ting att hopa sig kring just november och december.

Ev. lut. kyrkan driver en kampanj på sociala medier med hashtaggarna #DelaLjus och #JagTänderLjus som uppmärksammar ljuset och ljusglimtar i vardagen under den allra mörkaste tiden. På ett människonära sätt förmedlas ett budskap om Guds närvaro och ljus, gemenskap och vänner och hopp inför framtiden. Satsningen visar att kyrkan vill stöda och hjälpa människor att se ljuset i livet, och påminner oss om hur viktiga vi människor är för varandra.

Följande 8 frågor har olika bloggare t.ex. fått svara på.

1. Vad ger ljus i ditt liv?
Det hopp för mänskligheten som goda, vänliga, omtänksamma och solidariska människor ger uttryck för. Gemenskap, kärlek och goda vänner. Häpnadsväckande vacker natur. Men framför allt att utöva och lyssna till musik av olika slag.

2. Hur överlever du höstmörkret? Mina fem knep.

  • sova lite mera, även dagssömn vid möjlighet
  • vara utomhus under den ljusa tiden av dagen, också om det bara var en kvarts promenad eller så
  • ta del av kultur som teater, musik, film
  • spelkväll
  • använda energi- eller ljusterapilampa

3. Om du inte kan prata med en vän, vem lyssnar?
Familj, kolleger, naturen, Gud. Samt specialister förstås.

4. Varför är det viktigt att prata när man har det svårt?
För när man talar ut om det svåra så formulerar man problemen och svårigheterna för sig själv och klär dem i ord. Situationer och tillstånd man definierat för sig själv kan vara lättare att ta itu med. När man pratar med någon annan om saker så förstår man att man sällan är ensam om ett visst svårt ämne.

5. Hur kunde du vara ett ljus för något annan?
Jag försöker vara det genom att vara vänlig och hjälpa till, vara en lyssnande medmänniska, försöka se människor i min omgivning. Kan bli en hel del bättre på det ännu. Genom att dela med sig av sina egna problem och erfarenheter kan man vara ett stöd för andra.

6. Snart är det allhelgona. Vem minns du som har gett ljus i ditt liv?
Mor- och farföräldrarna.

7. En person jag vill skicka extra ljus till i höstmörkret
Några nära bekanta som kämpar med ångest och sjukdom.

8. En låt som får mig på bra humör
Omöjligt att nämna bara en, men t.ex. Nils Landgren (bl.a. Maybe this Christmas), Ole Børud (Keep movin’), Sting, Salem Al Fakir, Jamie Cullum, Paul Simon (typ hela Graceland), Les Miserables, Rent och Kristina från Duvemåla. Ja, och Bachs Juloratorium och Matteuspassion.

Jag tror vi själva kan vara ljus i mörkret för andra. Vara mera uppmärksamma på hur folk mår, hur vi bemöter andra, hur vi kan minnas att ge varabdra tid och gemenskap.

Mera tips: ljusimorkret.fi

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *