Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

4 par skor

9 okt , 2017, 17.50 simon

 

Jag har alldeles för mycket saker. Vem har inte det? Under årtionden har man samlat på sig av det ena och det andra. Kläder, böcker, elektronik, väskor, CD-skivor, noter, spel m.m. Trots att många idag funderar på ekologiskt hållbar konsumtion, kvalitetsprodukter och återvinning så är slit- och slängkulturen ändå fortfarande gällande för de allra flesta av oss. Och det skulle behövas en förändring på alla fronter, och det snart.

Bergen av textilavfall är enorma världen över och lågpriskedjornas fast fashion gör dem inte mindre. Nya modeller av elektronikprodukter lanseras på marknaden innan man hunnit lära sig vilken den senaste toppmodellen är. En av mina elever påpekade att hen haft ca 40 olika mobiltelefoner, nya och begagnade, under de fem år som min första och enda smarttelefon varit i bruk. Det blir väl ca 8 telefoner per år!

Marie Kondo med sin KonMari-metod har lärt många människor att rensa sina hem på saker de inte behöver eller känner någon emotionell koppling till. Spara endast det som gör dig glad, säger hon. Men många som blir glada för stunden av att impulsshoppa borde tänka efter före innan de bidrar till konsumtionsorgien med några nya plagg som efter en tid ändå slängs bort.

För min egen del har kläder, väskor och böcker alltid varit saker jag sällan kastat eller gett bort. Likaså har jag ofta haft många par skor extra, av olika modell, för olika ändamål. Så är inte fallet längre. Jag äger nu summa summarum 4 par skor som jag använder: ett par vinterskor, ett par svarta allroundkängor, ett par sommarsneakers och ett par bruna inneskor.

Och det räcker. Jag har lärt mig att jag klarar mig med dem fastän det känns lite. För hur många olika slags tillfällen finns det inte skilda specialskor? Sandaler, sportskor av alla slag, festskor, vandringskängor, seglarskor, gummistövlar, promenadskor, vinterskor m.m. och dessutom behövs de i olika färgnyanser och material. På grund av min fotåkomma och mina specialskor har jag lärt mig att man ändå oftast klarar sig med mindre. Jag förstår också hur uppskattade ett par nya skor kunde vara för ett barn för t.ex. 100 år sedan. Känslan av uppskattning över saker som inte är självklara och som man inte har i överflöd. Nu borde det börja gälla också annat än mina skor…

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *