Vardagstro och söndagstvivel

aktuellt,Andetag,Finland,Lekholmen

Hatten och staven

19 aug , 2017, 13.40 Markus

 

Man borde väl skriva något om det som hände igår i Åbo, men vet inte exakt vad jag skulle skriva. Det mesta tycks redan vara sagt, på gott och ont. Dessutom vet vi inte tillräckligt för att göra någon djupare analys av saken.

Det enda som kan nämnas är att jag råkar vara på Lekholmen (en lägergårdsö), precis som jag var när Utöya hände. Att man är lite isolerad från samhället, och med misstroende och ökande förbryllning följer med en bisarr händelse via sociala medier. Där vuxna sitter klistrade vid sina telefoner och jämför information och tweets de läser om vad som håller på att hända. Man spekulerar måhända lite, men mest bara försöker få mera information om vad som egentligen hänt. Och försöker försäkra sig om att vänner och bekanta är trygga.

När Utöya hände så var det kusliga att vi befann oss på en ö som inte är helt olik Utöya och man onekligen drog paraller till hur man skulle agera om samma hände här. Med gårdagens händelse var det lite olika, då det var avlägset men nära på samma gång. I someflödet kunde man läsa om bekanta och vänner som varit på torget när det hände och man kunde relatera till platserna. Men i skärgården blir man lite isolerad från vardagen, vilket påverkar hur man reagerar på nyheter.

Sedan är det ju den sociala biten. Om man sitter ensam hemma och följer med händelser via medier har man inte samma möjlighet att reflektera och ventilera som när man är en större grupp. I en grupp finns oftast en större förmåga att tänka bredare och få inslag från olika synvinklar. Det gör det lite mera balanserat, såvida alla inte är liksinnade och agiteras av någon. Så var tursamt nog inte fallet här på Lekholmen, så diskussionen förblev (och fortfarande är) sansad.

Händelseförloppet i Åbo gick så snabbt att man inte riktigt hann börja spekulera innan det redan fanns fakta att tillgå. Och att själva händelsen var så snabbt över att ovissheten och den omedelbara oron inte hann sjunka in. Skulle man ha varit på plats i Åbo så vore det säkert varit annorlunda, men från skärgården via sociala medier kändes det så.

Nu skulle detta inlägg inte handla om Åbo utan biskopsvalet i Helsingfors, men nu blev det så. Vi får diskutera Teemu Degerö och valet nästa vecka eller någon annan gång.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *