Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Var ekologisk – använd kondom

21 jul , 2017, 11.41 Markus

 

Det finns en paradox inom klimatforskning och ekologi när det gäller människornas förökning. O ena sidan är barn det mest skadliga för miljön man kan tänka sig, o andra sidan skulle mänskligheten ta ganska snabbt slut om man inte gjorde barn.

Innan du blir upprörd och tänker att alla barn är viktiga, så kan det vara bra att sätta detta i rätt förhållande. Som sagt, utan barn så upphör vår civilisation, vilket kanske vore bra för planeten, men det är en helt annan diskussion.

Denna undersökning kom ut för några veckor sedan (gjord av forskare vid Lunds universitet) och jag har funderat på den ganska mycket. Forskarna är inte heller ute för att påstå att man inte skall göra barn, utan objektivt räknat på vad som tär på våra resurser här på jorden ur en enskild persons synvinkel. Oftast är listorna på en allmän nivå, men denna är på personlig nivå. Och den baserar sig på medeltal i utvecklade länder (developed countries).

I det stora hela finns det inga stora överraskningar, om nu då barnanskaffning inte är det. Efter den så är flygtrafiken och att försöka undvika privatbilism med fossila bränslen är de största enskilda, det kommer man inte över. Att äta växtbaserad mat är också att föredra och dess inverkan är faktiskt ganska stor.

Däremot har lågenergilampor och bykstreckstorkande av kläder inte så stor inverkan. De är inte irrelevanta och skall inte lämnas bort, men om man borde prioritera så föreslår jag att man torktumlar men äter vegetariskt. Eller lämnar lysrören hemma på men cyklar till jobbet.

Nu kan jag tro att de flesta tänker två saker: 1) ”detta gäller främst andra människor, sannolikt i andra länder” och 2) ”jag kan inte / vill inte leva utan bilen eller att äta malet kött nästa varje dag. Det helt enkelt går inte.”

Tyvärr gäller detta problem alla som bor på vår planet och i olika delar behövs lite olika lösningar för att nå samma mål.

I Finland har vi just nu extremt låg nativitet, så på den punkten tänker vi på moder jord. Tyvärr så bor vi i ett ganska kallt hörn av planeten, så vi använder mycket energi för att värma upp hemmen. Därför är vi ganska högt uppe på olika listor äver hur energi förbrukas per capita. Det tvistas om hur mycket vårt evinnerliga bastubadande inverkar på stastiken, men tydligen inte så mycket. Däremot så är vi ganska fästa vid våra bilar och vi bor ännu ganska utspritt, så vi använder också mycket fossila bränslen. Och sedan tycker vi ju om en god biff.

Vi kan alltså inte värma hemmen mindre, vi behöver våra bilar med fossila bränslen och biffarna är goda. Och sedan är det ju ganska skönt att åka till Thailand varje år. Det har man nog verkligen förtjänat efter en tungt år av knegande i saltgruvan.

Konstigt nog kan man kvittera mycket av detta genom att göra ett barn mindre. I Finland börjar det redan bli svårt, så vi behöver kompensera med andra metoder (se ovan). I de länder med hög nativitivet så skulle man antagligen råda bot på detta med flickornas skolgång. Flickornas skolgång och möjlighet till fritt val av liv och leverna är ju överlag det enskilt bästa lösningen på lång sikt!

Därför skall vi göra allt vi kan för att främja det. Sedan kunde man någon dag cykla till jobbet, äta en spagetti bolognese där köttet är utbytt mot t.ex quorn och dricka ett glas havremjölk. Och se till att man inte värmer sitt hem i onödan (vilket de flesta tyvärr gör).

Svårare än så är det inte. Som början, alltså. Sedan borde man göra det ofta och systematiskt, men någonstans måste man börja.

Det är omöjligt att gå igenom alla infallsvinklar till denna rapport i ett bloginlägg, så jag återkommer säkert till detta senare.

P.S Kan vara värt att notera att i den länkade rapporten är barnens inverkan på klimatet angivet på en annan skala än de övriga faktorerna. Den är kumulativ, medan de andra är årliga. Detta antagligen för att barn inte är engångsföreteelser utan bestående ”förorenare” tills de återgår nångång i framtiden till jord. Detta lite intressanta val av skala har antagligen gjorts för att visa den inverkan på miljön som engångsföreteelsen ”sex som leder till ett barn” har på miljön, för att kunna jämföra enskilda händelser med varann (t.ex en flygresa vs sex som leder till barn). DS

Internet är fullt av intressanta listor. Vissa av dem riktigt bra och baserar sig på vetenskaplig forskning. Här är En annan intressant lista med annat fokus, som belyser samma problem från lite andra vinklar. I det stora hela landar man oftast vid samma slutsatser, om än från olika riktningar. Utbildning verkar vara nyckeln till det mesta.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *