Vardagstro och söndagstvivel

attityd,Förändring

Det är inte hur vi har det utan hur vi tar det

12 jun , 2017, 08.00 simon

 

Livet går upp och ner som en berg- och dalbana, ibland har vi flyt och ibland flyter allting. Varje dag har sina glädjeämnen och bekymmer. Världen är vad den är och livet handlar väl om hur och med vilket förhållningssätt vi tar oss igenom det hela.

Ibland kan det vara en fråga om inställning. Vad man väljer att fokusera på. Är det till exempel så att man kan bli lyckligare bara genom att fokusera på det positiva och tänka positiva tankar istället för att alltid vara pessimist eller reta upp sig på saker och ting? Många forskare hävdar att det är möjligt och att hjärnans lyckocenter aktiveras och belönas varje gång du tänker en positiv tanke. Vidare hävdar forskare från Yale i en undersökning att människor med en optimistisk syn på livet och åldrandet i snitt skulle leva upptill sju år längre än människor med pessimistisk livssyn. Hur man nu sen räknar ut det. Men ett gott skratt lär ju förlänga livet, så varför inte ta chansen.

Vanligtvis går man ju och grubblar på bekymmer och problem, samt ältar misslyckanden. Och visst är det viktigt att göra det, det är ju ett sätt att bearbeta problemet, komma fram till lösningar och utvärdera sig själv och utvecklas som person. Och det finns naturligtvis situationer som man inte kan undvika att se och uppleva negativt. Men om vi också skulle älta framgångar och allt det positiva i tillvaron skulle vi kanske vara lyckligare som personer.

Sociala medier lär göra oss människor olyckligare. Det beror bland annat på att människor på nätet lägger upp en positivare bild av sig själva och sina liv än vad verkligheten motsvarar. Så, förutom att some kan vara ett forum för negativa tankar, så är det också ett slags galleri av ytliga glansbildsprofiler. Vi borde inte jämföra oss med andra, det man lägger upp på nätet är ofta de allra mest positiva delarna av en persons liv (semesterbilder m.m.). Det lönar sig inte heller att gå med i alla nystan av negativa diskussionstrådar som nätet är fyllt av.

Så när det gäller till exempel livssyn och samhällsengagemang, tänk på hur du klär dina tankar i ord. Myntet har alltid två sidor och man kan försöka påverka sin attityd. Många gånger är det viktigt hur vi förhåller oss till och ser på saker och ting.

”Kämpa mot någonting och du fokuserar på det du hatar. Kämpa för någonting och du fokuserar på det du älskar”

Simon Sinek

, , , , ,

Läs också

En kommentar

  1. Eva skriver:

    Hej
    I enlighet med vad du skriver om some, Simon, följer jag enbart dina inlägg. Därför att du alltid skriver om nånting intressant att fundera över. Jag förstår bra att det jag TROR att folk sysslar med på some är stressande o medverkar till nedstämdhet. Jag tror att det bästa för människan är 1) intellektuella funderingar och 2) förtroliga samtal med en eller några få vänner. Det kanske ger inspiration till att själv leva ett gott liv. Vilket för mej bla betyder att fästa allt mindre uppmärksamhet på onödigt materiellt tjafs. Följa mitt hjärtas röst o samtidigt lyssna till förnuftet. Gnälla mindre …

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *