Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Med måtta?

10 jun , 2017, 21.54 Markus

 

Har funderat mycket på vad jag tycker om alkohollagstiftningen. Som relativt liberal person tycker jag principiellt att alkoholtillgängligheten borde vara obehindrad. Är det någon skillnad om man köper sitt vin från en butik eller en annan? Med lite planering har man hemma tillräckligt med rödtjut så att man inte är beroende av monopolets öppethållningstider, eller snarare bristen därav. Medan jag skriver nu dricker jag belgiskt veteöl, även om försäljning vid detta klockslag är förbjudet i butiken. Men smart som jag var, släpade jag hem tillräckligt med öl för att inte bli överraskad av det magiska klockslaget då försäljningen upphör.

På vilket sätt är promillehalten avgörande, om du ändå kan köpa 200 burkar mellanöl från din lokala kiosk? Är du problembrukare så löser du ditt behov på sätt eller annat.

Med dessa resonemang var jag länge av den åsikten att lagstiftningen borde ändras så att det är helt fritt. Men efter flera minuters funderande vet jag inte längre. Jag tror fortfarande inte att folk dricker mindre bara för att longdrink inte säljs på söndagar, men kanske det finns viktigare problem just nu än det.

Mitt resonemang baserar sig delvis på tobaksrökning och vad som har hänt med rökande. Gradvis har det blivit svårare att få tag på det, använda det och njuta av det. Inte bara pga strängare lagstiftning och högre priser, utan också för att det inte riktigt är socialt acceptabelt längre.

Kanske det inte är helt klockrent att jämföra vinpimplande och tobaksrökning, men vissa likheter finns det. Varkendera produkt är särskilt nyttig för dej i dagligt bruk. Att dricka ett glas vin sägs vara nyttigt, men det blir sällan bara ett glas. Och att dricka några glas varje kväll börjar på sikt kännas någonstans.

Med stigande social-och hälsovårdskostnader borde vi nog tänka på hur vi skulle kunna leva hälsosammare. Dessutom lär väl upp till  90% av polisens uttryckningar till hemmen vara alkoholrelaterade. Bland våldsbrott upp emot 75% och i trafiken en märkbar del också är alkoholrelaterade.

Skulle dessa problem försvinna om vi håller lagstiftningen som nu? Antagligen inte, men det finns kanske viktigare saker just nu att fundera på än detta.  Som att hur kan vi jobba förebyggande, så att inte polisens statistik ser ut som den gör.

Det blir intressant att se vad som händer när Estland nu lyfter sin alkoholskatt. Kommer folk att börja vallfärda till Lettland för att köpa en 12-taggare med vodka? Eller åka till Lettland och lasta bilen så full med ölflak att bruttoviktgränsen för bilen överskrids. Sådan gör folk när det åker över till Estland, men att åka till Lettland för samma ändamål är nog ett ganska tydligt tecken på att man behöver hjälp. Såvida man inte har ett bröllop eller en 50-årsfest, men på basen av min empiriska studie i Tallins hamn (som jag pga. jobbet frekventerar) verkar de flesta öl-och vodkahamstrare inte vara på väg att gifta sig snart.

Drick med måtta. Till exempel en belgisk veteöl.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *