Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Ny bloggare: Simon Djupsjöbacka

2 jun , 2017, 15.06 Simon Lampenius

 

På måndag får vi träffa en ny bloggare här på Andetag: Simon Djupsjöbacka. Välkommen!

Jag frågar Simon vad han tänker blogga om.

– Jo… [tystnad, han funderar…]  Jag kommer bl.a. att skriva om kyrkans och religionens roll i samhället. T.ex. om hur kyrkans arbete kunde göras mer synligt och som en naturlig del av vardagen. Att visa på att religionen är en naturlig del av livet som man kan diskutera och uttrycka i vardagen, inte nåt som utövas någonstans bakom stängda dörrar.

– Det är också ett inlägg i toleransdiskussionen om att det finns många som är andliga på olika sätt, men de syns inte i samhället för att de inte vågar eller vill uttrycka sin tro.

– Vidare vill jag skriva om jämlikhet i samhället, om medmänsklighet och om de svaga och utstötta. Diakonin är något av det viktigaste som kyrkan gör tycker jag.

– Kyrkan ska kunna ta ställning i vardagen. Kyrkan måste kunna ha sin åsikt, även om det inte alltid ens är i samklang med lagen. Utöver detta blir det säkert också en hel del vardagsbetraktelser om livet, säger Simon.

Vem är du?

– Jag är historiker och historielärare. Jag är också aktiv amatörmusiker och leder och sjunger i olika körer. Jag gillar litteratur, natur, teater och att resa.

Också lingvist?

På din facebooksida brukar du förklara vad olika ord betyder. Ditt senaste inlägg handlar om ordet frilans och du skriver såhär:

#87 Frilans

En frilans är en person som inte har en fast arbetsgivare, men som tar uppdrag för olika uppdragsgivare. Det gäller främst skådespelare, journalister, fotografer, dansare och musiker.

I början av 1800-talet började free lance användas i engelskan om medeltida militära äventyrare och legoknektar, som erbjöd sina tjänster, som fria lansar, åt vem de ville, vanligtvis till dem som betalade bäst. Ordet kom senare att beteckna ’politisk vilde’ och ’ person som utan att vara anställd åtar sig uppdrag eller arbete (vanligt i medievärlden)’. Ordet har i svenskan använts åtminstone sedan slutet av 1800-talet, till en början i två ord: fri lans

Varför gör du denna typs inlägg på Facebook?

– Det började med en julkalender. Jag berättade då vad som hänt under en viss dag under olika år i historien. Det var många som kommenterade och gillade inläggen. Därför tänkte jag att jag gör en serie där jag förklarar ett ord per dag, berättar om ordets ursprung och vad det betyder. Jag tänker att det kommer lite mer bra innehåll till Facebook på det här sättet, förklarar Simon.

Intressant snubbe den här Simon, ser fram emot hans inlägg:-) Välkommen med!

, , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *