Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Hemsysslorna?

27 maj , 2017, 19.19 Markus

 

Förra veckan var jag något konfys över ett inlägg där en förståsigpåare påstod att män inte deltar i hemsysslor. Jag var inte säker på om texten jag läst var ett kåseri eller debattinlägg. Tydligen varkendera.

I min bubbla vore det konstigt, om endast ”frun” i huset skulle göra hemsysslorna. Måste sätta ”frun” inom citationstecken, då jag råkar känna några ogifta par. Och tom. par där det finns två ”fruar”. Nu måste jag vara ärligt och medge att jag inte gjort någon enketundersökning, men vet inte hur civilstånd skulle påverka den interna fördelningen av hemsysslor? Därför tror jag inte att civilstånd är särdeles viktigt i denna fråga. Eller kanske har jag fel? Att civilståndet inverkar på den interna hemsysslobalansen? Om du har en bra åsikt, skriv gärna nedan.

I undersökningen talades det om hur unga män inte kan med hemsysslor. Nu är jag inte säker på att det endast handlar om att kunna. När jag var lite yngre så hatade jag hemsysslor som pesten och undvek dem till det sista. Min ungkarlslya var ostädad och obäddad hur länge som helst. Inte för att jag inte kunde, utan för att jag inte ville städa. Inte för att jag ännu heller tycker om dem, men i en barnfamilj finns det nog inte riktigt något alternativ, såvida man inte anställer en hemhjälp (av valfritt kön).

Min poäng då? Ja, om det verkligen är så att hemsysslorna fördelas grovt ojämt, måste något göras. Vi män är relativt enkla. Tävlingar fungerar alltid. Som t.ex hos oss:

Bykstugan är min och gossens domän. Det är faktiskt ganska roligt tidvis. Vi brukar tävla i vem som kan snabbast slänga upp byke på tvättstecket . För att ha likvärdiga förutsättning brukar jag vara på huk, så är tvättstrecket lika högt uppe för båda. Att kasta en t-skjorta upp på strecket är ganska enkelt, däremot är underbyxor och barnstrumpor förvånansvärt svåra. Övning ger färdighet.

Nu har det aldig varit min poäng att medvetet lära gossen jämställt hemarbete, men om vår strumpkastningstävling gör det, så bra. Jag började i tiderna gå ner till bykstugan för att få en lugn stund. Brukade lyssna på någon pod medan jag hängde byket. Sedan ville gossen börja komma med, vilket naturligtvis minskade på min egna tid och podlyssnande, men inte kunde jag hindra honom heller. Så nu anser han att det normala är att pappa och han går till bykstugan. I ärlighetens namn går jag till bykstugan ofta efter att han somnat, så att jag kan lyssna på poddar, men det vet han inte om.

Vi får hoppas att han inte växer upp till en hjälplös ung man som inte kan hemsysslor. Det tror jag inte, även om han säkert lika ogärna som jag kommer att göra dem. Kanske han blir proffs inom strumpkastning? Vem vet. Om du tycker att det låter fånigt, kan jag upplysa om att det idag finns människor som spelar TV-spel som proffs och förtjänar ganska stora pengar. Kanske det om 20 år är likadant med strumpkastning?

hdr

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *