Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Har Gud humor?

13 maj , 2017, 09.53 Markus

 

Det frågas ofta om Gud har humor? Såvida hon finns så tror jag nog det. Det senaste provet på det är blasfemiåtalet mot komikern Stephen Fry. Blasfemi, eller hädelse (jumalanpilkka på finska) är ju humor i sig själft. Att man skriver en lag där politiker och tjänstemän (och säkert några präster) bestämmer på vilket sätt Gud kan ta illa upp och vilket som vore ett passligt straff för det? Really? Den allsmäktiga blir säkert jätteledsen om någon säger fult om henne, så vi hittar på lite lagar. Right…

Jag kan anse att det är modigt att man vågar som lagstiftare tag Guds plats och säga att hon blir upprörd av dessa och dessa saker. Kanske man tror sig vara viktigare än man på riktigt är om man vågar göra sådant.

Min absoluta favoritnyans i detta är att man på Irland, där fallet mot Fry är, får böter upp till 25 000 euro. Jag har två frågor kring det: 1) vad skall Gud göra med pengarna och 2) hur betalar man till henne? Kanske den irländskade staten har hennes IBAN-nummer? Är det månne i ett skatteparadis? (haha, är ganska nöjd med ordvitsen om paradiset…)

Målet mot Stephen Fry är på Irland, inte i Finland. Och tyvärr har irländska myndigheter precis lagt ner målet. Jag säger tyvärr för hela den liberala presskåren och stora delar av den  globala rödgröna bubblan har väntat med spänning på rättegången. Stephen Fry är högintelligent och vältalig. Dessutom ganska förmögen, så 25 000 är inget direkt hot för honom. Och skulle han startat en insamling skulle han nått 25 000 under den första kvarten.

Det vore ha varit oerhört roligt att höra argumenterigen för och emot under rättegången. Fry förnekar på inget sätt sitt hädande, så rent juridisk vore det kanske en tråkig historia?

Jag blev något förvånad när jag förstod att vi fortfarande har hädelse kvar i vår strafflag. Förvisso heter lagen nuförtiden ”Brott mot trosfrid” men dess första paragraf säger enligt följande:”offentligt hädar Gud eller i kränkande syfte offentligen smädar eller skymfar något som annars hålls heligt inom en kyrka eller ett trossamfund som avses i religionsfrihetslagen (267/1922)”.

Kyrkor är människornas påfund och jag kan förstå att människor kan skriva lagar om hur människor inte skall kränkas, men kunde vi lämna Gud utanför detta? Hon har ju rimligtvis den yttersta domen i sin verktygsback? Den är antagligen lite effektivare än böter motsvarande en begangnad familjebil.

 Här är klippet till intervjun där Stephen Fry säger sin åsikt värd 25 000€.  Det finns längre versioner av samma intervju på nätet.

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *