Vardagstro och söndagstvivel

Ekofasta

En tid för utrensning

29 mar , 2017, 15.20 Mia Anderssén-Löf

 

Det finns förvånansvärt mycket att fundera på när det gäller ordning. Jag fick en bok i födelsedagspresent som handlar om att organisera hushållet. Hen som gav mig boken, hade i förväg försäkrat sig om att jag inte skulle ta illa upp. Först förstod jag inte hur hen kunde tro det, men hen tänkte att jag kanske skulle ta det som kritik. I och för sig hade det varit välgrundad kritik i det här fallet, men det var inte därför hen ville ge mig boken. Det var snarare det, att hen själv haft så stor glädje av sin. Och det visste jag. Ich kenne meine Pappenheimer.

Hur som helst, med bokens hjälp har jag i sakta mak börjat ordna upp ett och annat. Sånt som blivit liggande när vi med buller, bång och baby flyttade in för tre år sen. I går ordnade jag och min treåring upp verktygsbacken. I processen har jag gett bort klädesplagg jag inte använder, böcker jag inte läser, muggar jag inte tycker om. Jag har lärt mig att det inte behövs mängder, utan att de kära tingen tvärtom kan förloras i mängden. Dessutom är besluten inte svåra att ta, när jag vet att Missionsstugan kan låta det avlagda komma till nytta.

Fastetiden är lite som en sådan utrensning. En tid att ordna upp, gå igenom, göra rent och förälska sig igen i det man en gång älskade.

Detta är den fasta jag vill se:

att du lossar orättfärdiga bojor,

sliter sönder okets rep,

befriar de förtryckta,

krossar alla ok.

(Jes. 58:5)

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *