Vardagstro och söndagstvivel

Ekofasta

Från spontanköp till eftertanke #ekofasta

28 mar , 2017, 19.56 Lina Frisk

 

 

Enda sen jag var liten har jag varit väldigt intresserad av kläder, och började tidigt ha starka åsikter om de kläder mina föräldrar lade fram på morgonen innan skola och dagis. När åsikterna om kläder gick i sär resulterade det ofta i en hård kamp av skrik och gråt om jag inte fick som jag ville. Never forget klädkriget innan ettans julfest, eller kampen om platåskorna med glittrande fjärilar.

Redan i tidig ålder började jag spara min veckopeng för att kunna köpa exakt det jag ville ha som mina föräldrar tyckte var onödigt(eller säkert fult också). Mina första sparpengar gick till en handväska i rosa fuskpäls med en paljettblomma broderad på sidan. Fantastiskt fin. Och jag tror jag aldrig varit så stolt som när jag gick ut ur klädbutiken med de svarta nitbyxorna i plastkassen, som mina föräldrar vägrat köpa åt mig.

Jag kunde skippa att köpa lördagsgodis och i stället köpa ett nytt plagg för pengarna. Och så fortsatt det i flera, flera år. Så fort jag hade lite överlopps pengar fylldes min garderob med ett nytt plagg. Jag vet att jag är långt ifrån den enda som haft liknande konsumtionsvanor.

Under de senaste åren har min tidigare beteende börjat äckla mig. Jag har stått och sett på min(a) garderob(er) som varit överfylld med kläder och skämts över mina spontanköp som legat hopknycklade i ett hörn. Min garderob matchade inte längre min syn på klädkonsumtion.

Trots att mitt intresse för kläder fortfarande är lika stort som när jag tjatade till mig de glittriga platåskorna som 8-åring, kan jag som tur är tänka mer långsiktigt nu. Att köpa färre kläder i bättre kvalitet lönar sig faktiskt. De sitter bättre, håller bättre, är bättre för miljön och är ofta köpta med mer eftertanke. Win, win, win. Lätt att säga, men inte alltid lika lätt att förverkliga. Så om shoppingsuget tar tag i mig går jag in i en butik, ser på kläderna, och lämnar stället tomhänt utan att ha blivit förförd av glittret.

Även om det är bättre att spara till ett dyrare i bättre kvalitet, så tycker jag att det är viktigt att komma ihåg att kvalitet och ekologiska val ofta är en klassfråga. Det är ett privilegium att ha möjlighet att undvika budgetkedjorna och att besitta kunskapen om ekologiska val. Med det sagt ska man göra sitt bästa, och leva ett så hållbart och miljömedvetet liv som man personligen har möjlighet till.

Alla kan göra någon förändring.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *