Vardagstro och söndagstvivel

Andetag,Ekofasta

#Ekofasta i 40 år till

25 mar , 2017, 11.04 Markus

 

Det är någon form av fasta just nu på g, har jag förstått. I sak är de säkert bra och speciellt om det går under rubriken Ekofasta, men jag har ett litet horn i sidan med hela arrangemanget.

Varför måste man ordna en specifik tid om året då vi gör det vi normalt borde göra? Visst är det jättebra att det ordnas en inkörsport till vad som komma skall, så det skall vi vara glada över.

Nu undrar säkert någon vad ”komma skall” betyder här? I sin korthet så är det tyvärr så, att ifall vi fortsätter leva som vi gör, kommer antagligen apokalypsens fyra ryttare, men inte riktigt som det står beskrivet i den goda boken.

Vår nuvarande konsumtion är helt enkelt ohållbar och det skrämmande är att få vågar göra något åt det sin egen vardag. Om vi kör det gamla stuket i 11 månader och sedan har en ekofastemånad, så är det naturligtvis bättre än ingenting, men tyvärr räcker det inte.

Tyvärr räcker det inte heller att ”nästa generation sedan är klokare”, för på 20-25 år hinner det gå kapitalt till skogs. Vi måste göra förändringen nu och det börjar från konsumtionsvanorna. Börja t.ex med att minska användning av plast och bränsle. Nu förstår jag naturligtvis att just din situation är lite unik och t.ex bränsleförminskning inte är möjlig i ditt fall, men  då kan det löna sig att lära sig simma lite extra bra, för när polarisarna smälter lite till så är det en nyttig kunskap. Ödets ironi är att syndafloden faktiskt inte är en helt orealistisk tanke, om än alla djur inte kommer att rymmas på en flotte, men det är en annan diskussion….

 

Om du inte kan/vill minska på bränsleförbrukning kan du tänka på vad du och din familj äter. Inga nya idéer här, tricket är att satsa på ekologiskt och minska på köttätandet. Inget tvång att äta skalbaggar (ännu), om man är rädd för dem.

Tyvärr finns det inte riktigt något snällt sätt att säga allt detta, så man får säga det rakt. Vår nuvarande konsumtionsmodell är ohållbar.

Jo, det finns säkert större problem i de stora länderna, men det är en ganska dålig ursäkt. Dessutom kan du sluta köpa ohållbara produkter från dessa länder.  Om du t.ex är orolig för utsläppen i Kina, köp då inte plastförpackade plastsaker från det landet. Eller billiga keramikmuggar. Visste du att en keramikmugg från vissa delar av världen är mera oekologisk än en finsk pappmugg upp till den 400:nde tvättgången. Hur många billiga kaffemuggar har du som du tvättat minst 400 gånger? Om du dessutom råkar bo i en stad som generarar en stor del av sin el med kolkraft (som. t.ex Helsingfors eller Åbo), så blir situationen marginellt bättre av att tvätta muggen med el som skapats av kolkraft.

Nu tror jag det räcker med guilttrippandet. Jättebra med Ekofasta, men snälla förstå att det nu är på allvar.  För att avsluta med en positiv slutkläm kan vi konstatera att Kina på riktigt håller på med att göra en massiv vändning i sin miljöpolitik. Stora skepp vänder långsamt, men vändningen har börjat. Och att ifall alla länder förbinder sig till Parisfördraget så har vi faktiskt hopp.

Så bara att fortsätta med Ekofasta – i de kommande 40-50 åren.

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *