Vardagstro och söndagstvivel

Ekofasta

En lista om återanvändning #ekofasta

7 mar , 2017, 20.43 Lina Frisk

 

 

I och med att #ekofastan inletts tänkte jag fylla i en lista som sammanställts i samband med kampanjen.

1. När har du senast undvikit att köpa något nytt och hittat på en annan lösning istället?

Den senaste tiden har jag varit väldigt sugen på att uppdatera min garderob. Men istället för att spontant köpa ett nytt klädesplagg gjorde jag en djupdykning i min egen garderob. Längst in hittade jag många plagg som plötsligt kändes som nya.

2. Vad köpte du nytt senast? Varför?

Jag köpte ett par nya hörlurar eftersom mina tidigare gick sönder. Jag lyssnar på ljudböcker och podcasts varje dag så hörlurar är viktiga för mig.

3. Du har köpfasta men behöver skaffa en gåva, vad gör du? Är det okej att ge något begagnat i gåva?

Jo, jag tycker absolut det är okej att ge en begagnad gåva så länge det finns en tanke bakom gåvan. I dessa fall blir den presenten ofta ännu mer personlig än vanligt. Jag tycker speciellt att begagnade böcker är en utmärkt gåva. Det gör ingenting ifall den tidigare ägaren har strukit under meningar eller vikt hörnen på några sidor. Det gör det bara ännu mer personligt.

4. Vad har du lånat senast? Har du redan lämnat tillbaka det?

Jag lånade(eller snarare hyrde för nästan ingen peng alls) ”Skönheten och odjuret” i en filmuthyrning. Jag hade nästan glömt att de fortfarande existerade, men tänkte att det var ett klokare val att hyra istället för att köpa dvd:n. Och jo, jag har lämnat tillbaka filmen.

5. Brukar du gå på loppis? Vilket är ditt favoritloppis?

Sedan tonåren har jag aktivt gått på loppis och nästan halva min garderob består av loppisfyndade kläder. Att köpa sina kläder secondhand kräver lite mer tålamod och spelöga. Men det är värt det de stunder då man lyckas hitta otroliga fynd.

Egentligen borde man ju inte avslöja sina guldgruvor…Men eftersom jag inte är i i trakterna så ofta längre: Samaria i Nickby och Fida i Kervo.

6. Vad reparerade du senast? Reparerade du själv eller förde du det till någon professionell?

Min telefon! Jag lät en professionell sköta jobbet.

7. Äger du något tillsammans med någon annan? En bil, båt, gräsklippare eller kaffeservis?

Nej. Som studerande är mina ägodelar inte så många ännu.

8. Många vill leva minimalistiskt. Blir du lycklig av att ha mer eller mindre grejer?

Jag tycker det är skönt med lite saker och får ångest av lådor fyllda med konstiga saker man aldrig använder. Jag föredrar definitivt minimalism även om jag inte alltid lever efter det.

9. Vad har du senast medvetet rensat ut från ditt hem? Hur gjorde du dig av med det?

I och med att jag flyttat många gånger under min studietid sker det en naturlig rensning vid varje flytt. Speciellt nu när jag flyttade till Vasa lämnade jag hälften av min garderob bakom mig. Men om jag ska vara riktigt ärlig så slutförde jag aldrig min rensning helt till slut…Planen var att sälja en del och donera resten till välgörenhet. Men jag misstänker att påsarna med kläder fortfarande står orörda i barndomshemmet. Oops.

10. Slutligen, vad är ditt bästa återanvändningstips?

Att fynd i sin egen, sina familjemedlemmars och vänners garderober. Man hittar alltid något som kan få nytt liv. Dessutom rekommenderar jag att ta fram sytråd och nål och reparera sina kläder. Det är inte så svårt.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *