Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Nytt år, nya våndor

31 Dec , 2016, 12.03 Markus

 

Har som tradition att namnge inlägget kring nyåret ”Nytt år, nya våndor”. Någon av er kanske känner igen uttrycket från TV-serien ”16”, som spelades in för kanske 20 år sedan. Det är faktiskt det enda jag minns från hela den TV-serien, utöver att den spelades in i min dåvarande skola. TV-serien ”16” skall, för övrigt, inte blandas ihop med TV-serien ”24”, för den är lite annorlunda.

Året som gott har varit intressant på många sätt. Om man är en aktiv mediebevakare så har året varit synnerligen tungt. Dåliga nyheter har följts av ännu sämre nyheter. Död, misär, krig, våld, ensamhet, politiskt rävspel och ekonomiska svårigheter verkade vara det enda som nyheterna hade att bjuda på. Visst har det varit ett oerhört dåligt år på många sätt.

Men (det finns alltid ett ”men”), sanningen är väl inte riktigt så svartvit. Om vi tittar på makronivå så har igen 100 miljoner människor lyfts upp ur absolut fattigdom, ebola och några andra svåra sjukdomar har nästan besegrats, stora insatser för miljön har gjorts världen över och t.ex Portugal gick på endast förnyelsebar energi i fyra dygn på sommaren. Jättepandan är inte mera akut utrotningshotad, om än i fara ännu naturligtvis. Ozonlagret håller på att lekas, sakta men säkert.

Utan att ta bort något från allt det hemska som händer så fungerar nyheter via personliga historier. Därför fylls mediautrymmet av sotiga barn som grävs ur ruiner istället för glädjenyheter om att Indonesien förbjuder nya palmoljeplantage för att minska på de katastrofala skogsbränderna. Kan vara bra att förstå att Indonesiens massiva skogsbränder är en ekologisk katastrof av globala proportioner.  Kanske medierna borde hitta mindre sotiga barn från närliggande byar och städer till dessa bränder också? Visst kommer det att förekomma olagliga hyggen i Indonesien fortfarande, men detta är ändå ett steg i rätt riktning.

Den globala ekologin är mycket känslig och när den rubbas blir det massiva folkvandringar. Många experter menar att många av problemen t.ex i Syrien har att göra med att jordbruket blivit svårare och folk måste flytta in i städer. När rotlösa och arbetslösa människor packas för tätt, blir det oftast problem. Naturligtivs är det inte så enkelt, men miljökatastrofer kommer att skapa folkvandringar av bibliska proportioner i framtiden. Så ifall du är mot invandring, föreslår jag att du blir en mycket aktiv miljökämpe.

Som enskild medborgare skall vi inte glömma att det är vi som bestämmer. Vi väljer politikerna och de gör (grovt taget) så som vi önskar. Påverka och var aktiv. Jobba för en bättre värld. Om du misstror politikerna finns det ett ännu bättre sätt: var en aktiv konsument. Ge inte dina pengar åt företag som inte jobbar hållbart. Ge pengarna istället till dem som försöker jobba hållbart. Ingen är perfekt, men det finns stora skillnader i hur t.ex multinationella företag försöker vara ”goda”. Stöd dem som verkligen försöker. Företag gör endast sådant som ger pengar. Får de pengar genom att jobba hållbart, kommer de att göra det.

Stöd även lokalproducerat och hållbart producerat. Glöm inte att lokalproducerat och hållbart producerat inte nödvändigtvis är samma sak.

Nätet är fullt av listor om vad som gick bra eller dåligt under 2016.  Här är en helt OK lista om saker som gick bra (på engelska). 

Skriv gärna nedan eller i FB-flödet om något som gick bra under 2016.

dav

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *