Vardagstro och söndagstvivel

#jagärlucia

Alla är Lucia

13 Dec , 2016, 18.35 Lina Frisk

 

Processed with VSCO with hb2 preset

En av gångerna jag fått bära ljuskronan. Med min bror och kusin som tärnor.

 

Ljuskronan, den vita klänningen och högtidliga sången. Allas blickar förtrollas medan hen sakta skrider förbi som den enda ljuskällan i rummet. Det är nästan omöjligt att inte beröras av ett Luciatåg under den mörkaste tiden av året. En enda person bländar oss med det vi saknat allra mest. Det är säkert därför vi är så många som tycker om luciatraditionen.

Bakgrunden och syftet för luciafirandet är så genomgående gott. Oberoende sekel är människan alltid i behov av mer ljus, värme och glädje. Att vi har en dag tillägnat det är fantastiskt. Men det finns en tråkig aspekt med den här dagen också. Jag tycker att det är fullkomligt banalt att det finns ett utseendefokus den här dagen av alla dagar. Vad har utseende och kön att göra med att sprida ljus och värme? Ändå tycks vi ha en klar vision för hur en ”riktig” Lucia ska se ut. Det är förvånande att vi inte kommit längre år 2016.

Men vet ni vad, att vara Lucia är inte att detsamma som att vara den populäraste blonda flickan i klassen med det mest nordiska utseendet. Det är att sprida ljus den 13 december. Det kan alla oberoende färg på varken hy eller hår.

Eftersom jag fallit inom ramen för det normativa nordiska utseendet har jag flera gånger fått gå längst fram i tåget med en ljuskrona på huvudet. Det har varit fina stunder som gjort mig stolt. Det känns bra att göra andra människor glada. Men jag vet många som aldrig fått samma chans. Inte på grund av att de inte velat, utan för att de aldrig fått på grund av en så absurd orsak som utseende.

Luciafirandet är en så stämningsfull och fin tradition som vi gärna ska hålla hårt fast vid. Men i kontrast till så mycket annat i vårt knasiga samhälle, ska vi lämna skönhetsnormerna vid tröskeln. De hör inte hemma i ljuset och värmen. För alla vill, och ska få, vara Lucia.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *