Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

600€

10 Dec , 2016, 11.55 Markus

 

Läste någonstans att julen kostar ca. 600€ per person i en barnfamilj. Eftersom det inte längre är mode att läsa själva artiklarna, så vet jag inte om detta inkluderar även barnen eller om summan bara räknas per vuxen. Vet inte heller om det inkluderar hela julfirandets kostnader eller om man skall räkna t.ex julmaten på denna summa. Vore ju onekligen lättare att läsa artiklarna och inte bara reagera på rubriker och ingresser…

Oavsett hur man räknar så är ju julen ganska dyr. Presenter, julmat och i många fall resekostnader till fädernemarker. I diverse glansiga tidningar kan man läsa reportage om hur man kan göra hela julen själv av begangande bilringar (eller kanske det inte var just av begangnade bilringar, men något i den stilen) och hur man kan odla och tillreda hela julmaten själv. Det ser superenkelt ut i de glansiga tidningarna.

Verkligheten kan tyvärr avvika en hårsmån från glansbilderna. Dels kostar det förvånansvärt mycket att göra allt själv, dels har få tid eller ork att göra det själv. Att vara utbränd på julen är knappast något man önskar sin närmaste eller sig själv.

Blir med stor sannolikhet då en jul där leksakerna köps från de stora kedjorna och julmaten inhandlar från en av de två stora bokstavskedjorna. Av någon konstig anledning anser många att julmat inte kan inhandlas från den tredje kedjan, då den är utländsk.  Kanske ett av julens mysterier?

Nåväl, man är då uppe i ca. 600€ per person (med eller utan presenter). Det är en enorm summa pengar, speciellt om man inte har den. Vet inte exakt hur alla de som inte har 600€ skrapar ihop den, då det finns många som går över sina tillgångar på julen. Och sedan finns det en stor skara julfirare som inte kan slösa en sådan summa på ovidkomligheter. Egentligen borde väl ingen använda en sådan summa på lutfisk och halvgiftiga plastleksaker från Asien. Känns på något sätt galet.

Skulle därför önska att ni kunde skriva nedan (eller i FB-flödet) tips om hur man kan fixa julen på ett vettigare sätt.

mynt

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *