Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Kan något gott komma från Sverige?

2 Dec , 2016, 07.00 oalonnback

 

 

Det har kommit mycket gott från Sverige. Marabou choklad, hallonbåtar, kokosbollar, Abu fiskerullar och spön, Abba och Volvo Amazon för att nämna några vilka jag har personligen erfarenhet av och nu senast: Jesus träff.

Det började för några år sedan när en bilhandlare i Gävle fick en vision om att starta någon form av träffar där det inte fanns en i sten huggen liturgi och mötesordning. (Här måste jag lägga in en tanke jag drabbats av: Om Jesus idag gått bland oss och hade samlat ihop en skock lärlingar för en utbildning i människofiskandets konst är jag säker på att där skulle finnas åtminstone en begagnad bil handlare. Och en som jobbar på skattebyrån). Bilhandlaren hade en enkel vision: man skulle samlas i en lokal med låg tröskel, i detta fall blev en restaurang som heter Farfars, därför kallades de första träffarna för Farfarsträffar. Under kvällen skulle de som kom ha möjlighet att dela med sig av sin erfarenhet. De skulle inte vara åskådare utan kunna bidra till kvällens innehåll. Alla som ville fick ett fem minuters pass för det under kvällens lopp. Man skulle äta tillsammans och man skulle bjuda in folk genom att personligen kontakta dem man visste att hade behov av ett sådant möte och: man skulle vända sig speciellt till sådana som inte längre gick i kyrkan eller till församlingarnas möten av olika orsaker. Sådana fanns det gott om, han var själv en av dem som blivit bränd. Nu har detta spridit sig över hela landet. Namnet har ändrats till Jesusträff.

Senaste helg arrangerades en sådan i min hemtrakt, i en byagård som hyrs ut till fester av alla slag. Den har en låg tröskel, cirka två centimeter mätte jag den till. Dagen gick enligt konceptet från det som började som Farfars. Tre män från Sverige var med denna gång, de hade alla varit med på flera Jesusträffar där och också på det första som hölls senaste vår i Finland. Och det fungerade! Människor av alla slag kom fram en efter en och delade med sig av det de varit med om den senaste tiden, saker som klarnat för dem, bönesvar och saker som de kämpar med. Det fanns ansvarspersoner som skötte om de praktiska sakerna, lovsång, ordningen för talarna och förbönen. Under eftermiddagen och kvällen fanns mat, kaffe och tilltugg och en god, öppen anda. Folk strosade omkring med en kaffemugg och satte sig ner och pratade med vänner och vid samma bord satt någon som fick förbön. Enkelt och fungerande. Som en Volvo Amazon.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *