Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Skrattade Jesus någonsin?

4 Nov , 2016, 10.41 oalonnback

 

Ibland får jag frågan ”Hur kan du som kristen (om du nu är det) vara stand-up komiker?”

En sångartist som uppträdde på nattklubbar och andra suspekta ställe gav ett bra svar: Jag uppträder var som helst, för vem som helst och jag är alltid kristen. Jag vill lägga till: Men jag gör inte vad som helst i meningen hurdant språk jag använder och vilka ämnen jag tar upp.

Men tillbaka till rubriken och frågan. Min tolkning är att visst skrattade han. Ofta och hjärtligt för han var också människa. Att det inte står någonstans i bibeln är för att det är självklart, det behöver inte skrivas. Det står ingenstans heller att han behövde göra sina behov. Av samma orsak. Självklart för en människa. Jag är övertygad om att efter en dags vandring med under och tecken som följd satt Jesus och lärjungarna runt en eld, gjorde mat , drack och åt och pratade. Och skrattade, konstigt hade det varit om inte de gjort det för det är ju vad vi gör när vi är tillsammans med våra vänner eller hur?

Humor är ett fenomenalt smörjmedel som tar bort spänningar och friktion. Ett rätt ord i rätt tid, sagd med humor, värme och kärlek löser många spända situationer. Humor på bästa sätt är en sådan som vill väl, inte ironiserar eller hånar. Ironi är bitterhetens fula kusin. God humor inkluderar, vill väl och vill få lyssnarna att må gott. Jag får tankar och funderingar som visserligen är lite skruvade ibland men som är utmärkta öppningar till ett gott samtal och en ny bekantskap. En fisk simmar, en fågel flyger och en fri människa använder de gåvor och talanger den fått.

När man går med Gud och känner till saker Jesus gjorde hittar man annorlunda vinklingar på dem. Ett exempel: Jesus och hans lärjungar kommer in i en bar i Nasaret. Ägaren gnuggade händer vi synen av en fylld bardisk och frågade Jesus vad han kunde servera dem. ”Hmmm… vi tar tretton muggar med vatten, tack” sade Jesus . Och så blinkade han åt Petrus.

Om jag har förstått rätt så är det en enda stor glädjefest i himlen. Är det inte smart att träna redan här så att det inte blir för stor chock sedan, så man inte är ovan ovan där?

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *