Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Namn

15 okt , 2016, 15.47 Markus

 

Diskuterade namn med barnet här om dagen. Att vi har ett system där någon i princip måste byta sitt namn för att alla i familjen skall kunna ha ett gemensamt namn. Av tradition har det varit kvinnan och att hon har bytt sitt efternamn. Att man kan ha dubbelt efternamn, att då är bindestrecket jätteviktigt i Finland. Kunde tyvärr inte svara på varför bindestrecket är viktigt, men att det säkert är det.

I många andra länder har barnen båda föräldrars efternamn, även i ganska konservativa länder. Men i Finland, som då enligt definition inte är så konservativt, är det inte möjligt. Både barnet och jag tycket att detta var ganska fånigt och hoppades på att världen ändrats tills det blir aktuellt för barnet att ta ställning på riktigt.

Sedan kom en avsevärt svårare fråga: varför kan man inte byta sitt förnamn frånt.ex  flicknamn till pojknamn? Eller rättare sagt, varför är det någon skillnad?

En fördärvat bra fråga. Efter flera sekunders funderande kom jag på att endast vid eventuellt kommande samlag vore det bra att veta den andras kön på förhand. Det finns dock säkrare sätt att få reda på någons kön än namn, bör påpekas.  Bör även påpekas att jag inte lyfte fram detta argument åt förskolebarnet.

Könet är inte relevant för kunskap, förmåga eller t.ex vid anställning, så vet inte egentligen varför det är så relevant? Vi har nu redan namn som Robin och Kim, som kan vara antingen eller, och jag antar att man inte haft t.ex samlag med fel kön bara pga. någon hett Robin eller Kim.

Om man är av den åsikten att flickor är ljusröda och pojkar är blå, så anser man säkert också att förnamnet bör skilja på könet.  Själv tycker jag att namn är bara namn. De får gärna vara vackra och ha en bra rytm, men är inte direkt könsrelaterade.

För att få visdom i ämnet önskar jag att ni kunde skriva nedan varför eller varför inte förnamnet bör vara könsrelaterat. Vore intressant att höra någon annan motivering än ”det brukar vara så”.

Tack på förhand.

Kalender

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *