Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Öl i kyrkan?

24 sep , 2016, 21.38 Markus

 

Av orsak eller annan började jag fundera på varför det inte är ölservering i kyrkan? Fråga inte varför eller hur jag började tänka på det, men tanken slog mej.

Öl serveras på konserter, idrottsevenemang och andra publiktillställningar. Varför inte då i kyrkan? Det borde väl inte vara omöjligt att få B-rättigheter, då kyrksalarna oftast är klart avskärmade områden som kan övervakas så att inte fel person blir serverad.

Varför är detta med alkohol så stigmatiserat? Vi har naturligtvis stora sociala problem i Finland med alkohol men tror inte att problemet ligger i den person som nu och då tar ett stop. Det är knappast synd att dricka ett stop nu och då. Varför kunde man då inte göra det i kyrkbänken? Man gör ju det på andra publikevenemang också.

Om möjligt kunde man göra tillställningen något mera munter, då man efter ett stop kanske vågar sjunga lite hårdare och med känsla. Psalmsången, som oftast är lite tråkigt, kunde bli lite mera färggrann. Endast en bra sak.

Måste alla i kyrkan då dricka? Nej. Måste man dricka sej berusad? Nej. Däremot kunde de som vill få ett stop eller två. Kanske tom. av något rättvisemärkt och lokalbryggt öl, om det finns tillgängligt. Om inte annat så finns det säkert någon klosterbryggd öl som kunde serveras.

Tycker att detta är en tanke som tål att fundera på. Kanske över en öl.

 

 

Läs också

2 kommentarer

  1. Stig Fredriksson skriver:

    En kommentar till Markus Andersén – och HBL! – med anledningen av texten i dagens HBL:
    Det heter faktiskt DÅ OCH DÅ (på två ställen i texten!) – HBL:s språkgranskning tycks inte ha fungerat!
    Hösthälsningar.
    Stig Fredriksson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *