Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Några felsteg är helt rätt

6 sep , 2016, 20.44 Lina Frisk

 

Processed with VSCO with c1 preset

Jag susar längs med gatorna på min mormors gamla monark medan skönlitterära klassiker blir upplästa i mina hörlurar. Jag kämpar upp för backar och i motvind som drar in i staden från havet intill. Det tar ungefär ett par dagar att få ett grepp om staden och avstånden. Här i min nya stad känner jag fortfarande bara en handfull människor, så jag har haft tid för självständiga upptäcktsfärder.

Förutom en ny stad och ny skola, har jag även börjat en ny hobby. När jag var liten hade jag tiotals olika hobbyn. Jag var helt orädd för att prova på något nytt utan mina kompisar, och reflekterade sällan över att det kunde anses som en socialt krävande situation att kastas in i det obekväma. Men men, med åldern kom självmedvetenheten och cynismen. Plötsligt blev det inte lika lätt att sätta sig i utsatta situationer och möta det obekanta. Det kommer jag sällan ihåg när det är dags att anmäla sig.

Den här gången hade jag glad i hågen anmält mig till balett. Jag vet. Vem gör sånt? Jag har förvisso dansat tidigare – men inte balett. Det enda jag vet om balett är det jag sett på tv.

Ju närmare danstimmen blev jag allt mer ångerfull. Varför sätter jag mig alltid i dessa situationer? Tänk om jag gör bort mig. Tänk om jag anmält mig till fel grupp. Jag såg mardrömsscenariot framför mig där alla andra deltagare var långa, slanka och graciösa prima ballerinor redo för Svansjön i kritvita dräkter. Och så jag själv i urtvättade träningskläder och klumpiga steg som blir petad på med en vass käpp av en sträng lärare.

Nå, så blev det i alla fall inte alls. Inte över huvudtaget. Jag kanske inte är redo för Nötknäpparen ännu, och det är inte meningen heller. Istället hade jag väldigt roligt och fick utmana både min hjärna, kordination och uthållighet.

Ibland får jag vara tacksam över att jag utmanar mig själv och tvingar mig ur min bekvämlighetszon – i misstag. För det är ju oftast hundra gånger mer givande. Och om man gör bort sig? Vem bryr sig? Att ha självdistans är det skönaste som finns för både dig och din omgivning.

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *