Vardagstro och söndagstvivel
Ris, grönsaker, kött och höns.

Andetag

Maten jag var

29 jul , 2016, 10.11 adrian

 

Jag har aldrig varit desto mer intresserad av att ta bilder på min mat. Undantaget som bekräftar regeln inträffade förra självständighetsdagen då jag blev bjuden på ostron. De såg ut som stenar, doftade sjöbotten och kändes sladdriga på tungan.
Helt klart ett fotografiskt ögonblick i mitt liv.

Nu har jag förstås tagit en bild på min mat. Men min avsikt är inte att du ska veta vad jag äter (om du mot förmodan undrar). Min avsikt är helt enkelt att bildsätta mitt förflutna.

 

Otaliga källor, både mer och mindre seriösa, förkunnar hur stark kopplingen är mellan det vi äter och det vi är. Det jag är har mycket att göra med det jag var, var jag tillbringade min tid och vad jag åt.

När jag tänker efter slår det mig att nästan alla kvinnor från min barndom är kopplade till mat. Det finns en självklar orsak till det: min mor, mina vänners mödrar och min mormor lagade maten jag åt. Jag minns fortfarande hur min mormors händer knådar deg, hennes fingrar vita av vetemjöl.
Jag ser framför mig hur min mor kokar basmatiris och känner doften av blåbärspajen och köttbullarna som mina vänners mammor dukat fram.

Jag har också minnen av min far i köket, men han är den enda mannen ur mitt förflutna med kopplingar till mat.
Min far var en baddare på färdigmat. Han var specialiserad på ärtsoppa på burk. Maträtten sade lika mycket om honom som den sade om vad han förväntades klara av i köket.
Han förväntades klara av att tillsätta vatten.
Ibland lyckade han.
Resultatet av hans försök är att jag fortfarande gillar mycket trögflytande ärtsoppa.

 

Jag undrar vilken mat mina barn kommer att koppla ihop med mig? Tack vare alla fina maträtter från mitt förflutna och en synnerligen ihärdig lärare till mor kan jag säkert fixa både ett och annat.

Men jag är rätt förtjust i grillkorv.

, , , , , ,

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *