Vardagstro och söndagstvivel

Okategoriserade

Rätt vidskepelse?

23 jul , 2016, 21.09 Markus

 

Insåg just att jag in över 30 år gått under en stege på väg till plenisalen på landet. Stigen bakvägen från huset till uthuset går under en stege.

Att gå under en stege anser väl vara en dålig sak och i samma kategori som svarta katter över vägen och att ge saltkaret från hand till hand.

Det är fascinerande hur vissa vidskepelser anses mera sanningsenliga än andra. Att ge saltkaret från hand till hand verkar vara en av de mera allvarliga vidskepelserna. Har  ännu riktigt förstått varför, men har förstått att det är fullt allvar med att inte ge saltkaret från hand till hand.

Vi människor verkar vara funtade så att en viss mängd vidskepelse finns inbyggd i oss. Vissa är mera benägna än andra. Själv tycker jag inte att det är något fel med vidskepelse, så länge som det inte hindrar vardagen eller inverkar på andra människor.

Det är ungefär så jag också tänker om djupt religiösa människor. Inget illa om det, bara det inte aktivt påverkar omgivningen. En överväldigande majoritet av de religiösa människor jag känner lever så att tron inte påverkar utomstående, men det finns en minoritet som har svårare med det. O andra sidan tror jag att den minoriteten skulle aktivt påverka sin omgivning oavsätt vilken trosinriktning (eller ateism) de skulle förespråka. När man vet att man har rätt så vet man det och då är det bäst att berätta om det för alla andra också, vare sig någon vill lyssna eller inte.

Sådana personer kan vara lite jobbiga. En tumregel är att om du inte känner någon i din omgivning som är sådan, är det antagligen du själv som är det.

Det är kanske därför jag föredrar diakoni före teologi. Genom att visa godhet och hjälpa sin nästa kan man förmedla sin värdegrund tusen gånger effektivare än genom att predika hur andra skall leva.

Nu har vi kommit ganska långt från stegen på landet, men tror att min slutsats är någorlunda solid och kan med det avsluta detta. Enligt telefonens väderprognos skall det just bli soligt, så går ut och kollar.

Stegen

 

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *