Vardagstro och söndagstvivel

Andetag

Blåtira

16 jul , 2016, 17.11 Markus

 

Vi tänkte med familjen att de inte fått tillräckligt med regn i Tallinn, så vi bestämde oss för att föra med det. Föga oväntat blev det regnrekord i Tallinn och gator stängdes av pga regnet.

Oss störde det egentligen inte så mycket, eftersom vårt resmål var en vattenpark. En vattenpark inomhus, kan kanske preciseras.  Där var mycket trevligt och vått.

En av knattarna hade lärt sig något nytt trick och skulle stålt visa det åt sin mor. Tyvärr ingick det i tricket att man vilt flaxade runt i vattnet, så knatten flaxade sin mor i ögonvrån. Resultaten var en präktig blåtira åt frun.

En blåtira samma vecka man skall på ett bröllop är inte så trevligt, men det finns även en annan dimension till detta. När en kvinna har en blåtira gör man oftast vissa antaganden. Med de antagandet kommer konstiga blickar och eventuellt viskande och diskret pekande.

Blickarna ges både åt den som har blåtiran och den som antas ha givit den. I vårt fall då undertecknad. Övervägde tom. att trycka upp en skjorta där det på många språk står ”det var knatten som i misstag flaxade i simhallen”, men det låter som en bortförklaring, om än den är bättre än ”hon föll i trappan” eller ”hon gick mot en dörr”.

Det är naturligtvis bra att det inte är socialt acceptabelt att i vårt samhälle slå en blåtira åt en kvinna, om än våld i hemmet tyvärr är vardag. Vi lär i Finland ha en ganska sorlig statistik gällande våld i hemmet, även om det delvis endast berättar om den lägre tröskeln för att anmäla våldet. Hoppas tröskeln blir ännu lägre och hoppas naturligtvis att själva våldet också minskar.

Som alltid, funderar jag på hur kyrkan kunde hjälpa till. Många församlingar aktiverade sig starkt  flyktingfrågan och ordnade med tillfälliga härbärgen när nöden var som störst. Det var mycket fint och visar att vi fortfarande har en förmåga att hjälpa till när någon behöver det. Kanske kunde man ha motsvarande arrangemang nu när antalet mödra-och skyddshemsplatser minskas pga. penningbrist. Att det fanns ställen dit man kunde åka när situationen är akut. Som alltid finns det ett antal praktiska problem att lösa, men praktiska problem går att lösa om det finns vilja. Det visade flyktinghärbärgena ganska tydligt.

Envar kan börja med att stöda den nuvarande mödra-och skyddshemsverksamheten från denna länk: http://tuetoimintaamme.fi/

 

 

 

Läs också

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *