Vardagstro och söndagstvivel

Ekofasta

Lämna skinkan kvar i butiken

16 feb , 2016, 20.53 Lina Frisk

 

IMG_1258

 

”Max 3 stycken. En extra + 70 cent” stod det ovanför kikärtsbiffarna på studentrestaurangen i dag. Jag satte tre biffar på min tallrik och konstaterade att de knappt var större än köttbullarna som serverades veckan innan. Av dem fick man ta tio stycken.

De där tre kikärtsbiffarna var återigen en påminnelse om att vegetarisk mat fortfarande förknippas med små, ynkliga portioner som enbart tvättäkta miljöaktivister äter. Att man inte ska förvänta sig mer än tre morötter om man kräver vegetariskt alternativ. Kött däremot, det ska man äta i överflöd.

Jag har reflekterat över mina vanor och de förändringar jag kunde göra för att leva mer miljömedvetet. Jag sopsorterar, försöker handla kläder på loppis och föredrar lokalproducerad mat. Jag påstår inte att jag är guds bästa miljöbarn. Det finns mycket jag kunde göra för miljön och för mitt samvete. Men jag gör i alla fall mitt bästa.

Under den senaste tiden har jag lagt er allt mer tankekraft på mina matvanor. Varför hör just de här matvarorna till mina basvaror? Vad kunde jag lika bra lämna på hyllan eller ersätta med något annat? Vilka slentrianköp kunde jag låta bli?

Köttet fick stanna i butiken så fort jag flyttade hemifrån. Jag hade varken råd eller intresse att köpa det där maletköttpaketet som verkar slängas ner i var och varannan kundvagn. Jag har egentligen aldrig tyckt så mycket om kött. För mig har kött varit en vanesak. Något som hör till att man äter trots att jag aldrig känt ett behov att konsumera kött. Som barn tyckte jag att det var ganska obehagligt. Jag valde majsen framför grillkorven och ostsemlan istället för skinksemlan alla gånger. När människor pratar om den där blodiga biffen som man inte kan leva utan kan jag inte relatera till behovet.

I ungefär fyra år har jag gått efter mottot ”80% vege”, vilket många av mina vänner också följer. Det betyder att man så gott som alltid väljer det vegetariska alternativet men när köttbullssuget blir allt för stort steker man några köttbullar åt sig.
Sedan jag såg den omtalade dokumentären Cowspiracy för några veckor sedan har min vege-procent stigit kraftigt. Även om jag tidigare varit medveten om att produktionen av animaliska produkter är en stor miljöbov, hade jag inte insett att det de facto var den största. Såklart ska man inte stirra blint och okritisk på de faktan som tas upp i dokumentären, men för mig var det en ögonöppnare som påverkade mig mer än förväntat. Just nu är jag allt mer intresserad att gå mot en mer vegansk diet. Förutom att lämna bort köttet försöker jag också hitta alternativ till mjölkprodukter och ägg.

Myten om att man inte blir mätt eller får tillräckligt med näring av vegetarisk eller vegansk mat är struntprat. Släng i qournfärs istället för maletkött i bolognesesåsen nästa gång. Smaken, utseendet och konsistensen är snarlik maletkött. Det är inte hållbart att klänga fast vid gamla vanor som skadar miljön när det finns alternativ.

 

IMG_1536

Läs också

En kommentar

  1. Ika skriver:

    Jag tycker du borde lämna feedback till studentrestaurangen! Fråga varför den vegetariska portionen är mindre. Man kan också påminna dem om att förutsättningen för att de ska få det statsstöd som gör att de kan sälja billiga studentluncher är att maten de serverar ska vara näringsmässigt komplett.
    Jag känner så väldigt väl igen mig i att många verkar tro att vegetarisk mat är något man äter för att man inte är intresserad av att äta sig mätt eller för att man vill ha någon sorts ”lättare” lunchalternativ. Men jag känner ingen som väljer vegetariskt för att gå ner i vikt eller för att de tycker att maten med kött i skulle vara för mättande på något sätt. Däremot är det förvånande hur dåliga kunskaper storkökspersonal verkar ha i vegetarisk näringslära. Jag har valt att inte vänta på att utbildningen för professionella matlagare ska bli bättre, jag feedbackar och förklarar i stället. Och så jublar jag när jag får äta på t.ex. nepalesiska restauranger där det alltid finns bra vegetariska alternativ på menyn för att det verkar vara normal mat i den delen av världen – och inte ett alternativ för konstiga och besvärliga människor.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *